Kris gaat alleen voor een goede kop koffie, met rust en geduld gezet.
Kris gaat alleen voor een goede kop koffie, met rust en geduld gezet. Irene van Valen

Kettinggesprek met Kris Vermaas: Alles is koffie en tijd

5 januari 2020 om 10:27 Mensen

HOUTEN Als er iemand is die een paar goede tips heeft voor het nieuwe jaar, dan is dat Kris Vermaas. Hij verliest zichzelf graag in timemanagement en drinkt alleen een goede kop koffie.

Door Irene van Valen

Wanneer dronk jij je eerste koffie? ,,Dat was rond mijn vijftiende, tijdens een musical op de middelbare school. Het team dronk koffie en ik deed mee. Omdat ik het niet lekker vond, deed ik er veel melk en suiker in. Tijdens mijn studie dronk ik steeds meer koffie. Een goede vriend had een espressomachine. Met zo'n acht tot tien bakjes per dag stuiterden we behoorlijk aan het eind van de dag. Daarna volgde de dip. Tot ik slow koffie ontdekte. Dat word langzaam gezet door het opgieten van water. De smaak van zoete thee met een snufje cafeïne opende mijn wereld voor koffie. Vanaf dat moment dronk ik minder koffie maar dan wel een goed bakkie."

Wat heb je met tijd? ,,Tijd is iets bijzonders. Je kunt er niet meer van maken, hoewel veel mensen dat willen. De onderliggende vraag intrigeert me: is jouw tijdsbesteding een bewuste keuze? Je waarden zijn daarbij belangrijk. Denk ik even aan studenten. Zij filteren moeilijk en moeten studeren, uitgaan, werken en van alles ontdekken. Vervolgens raken ze opgebrand en burn-out volgt. Ik vond mezelf als student ook enorm druk. Nu denk ik: wat maakte ik mezelf druk. Het heeft te maken met fases. Ik ben getrouwd, heb drie jonge kinderen en werk vaak 's avonds. Daardoor heb ik overdag tijd voor mijn gezin. Mijn waarde is dingen te doen met aandacht en vandaaruit maak ik keuzes. Mijn gezin en werk staan op de eerste plaats. Sport en sociaal staan nu op een lager pitje. Dat het leven periodes kent, vind ik geruststellend, want straks kan ik andere dingen met aandacht doen."

Waar raken koffie en tijd elkaar in jouw leven? ,,Kijk naar het proces van slow koffie. Door bewust met dat proces bezig te zijn, vergroot de aandacht. Cafeïne zorgt voor productiviteit; dat doet een kladblok overigens ook. Door dingen op te schrijven, kan je brein zich bezighouden met nuttigere zaken. Wist je dat bij het afstrepen van lijstjes, je hersenen dopamine aanmaken? Het geeft een goed gevoel. We leven in de maand van goede voornemens. Stel je wil gezonder eten. Dat voornemen sneuvelt binnen een week. Je brein valt namelijk snel terug in oude patronen. Het werkt beter als je een boodschappenlijst maakt met standaard producten waar je uit moet kiezen. Het scheelt denkwerk en houdt je scherp. Of zoek twintig gezonde recepten voor de komende maand. Stel dat je meer wilt sporten, zet dan je sportschoenen naast je bed en trek ze aan bij het opstaan. Daarmee neem je de eerste kleine stap die de volgende eenvoudiger maakt."

Hoe voorkomen we de eerst twee uur van de dag nutteloos bezig te zijn? ,,Zelfs als je geen ochtendmens bent, ben je het meest productief in de ochtend. Check alleen niet eerst je email en social media. Het kost tijd en is niet relevant. Je brein went daaraan. Besluit vanavond dat je morgen pas na 10.00 uur je telefoon checkt. Voor die tijd ga je productief aan het werk, doe grote klussen. Zet gerust een wekker op een uur, voor sommigen is twee uur ook goed. Je brein werkt goed onder tijdsdruk. Beloon jezelf daarna met iets leuks."

Wilma vraagt: wat maakt dat je het fijn vindt om in je vrije tijd mensen te helpen met hun tijd? ,,Als ik hoor en zie dat iemand er helemaal doorheen zitten, dan gaat er bij mij iets jeuken. Ik vind het belangrijk dat mensen tot hun recht komen. Als iets hen daarvan weerhoudt, frustreert dat me. Dan wil ik iets betekenen. Het is leuk om mensen te helpen nadenken over hun tijd en ze te helpen waar ze goed in zijn. Ik leer van hen en kan die ervaringen gebruiken in trainingen. Het is een win-win situatie."

Wie wil jij de volgende keer terugzien in het kettinggesprek? ,,Ik denk dat Benne Kasteleijn wel interessant is. Hij is momenteel in Bulgarije. Mijn vraag is: Welke goede dingen uit Houten kan hij inzetten in Bulgarije en andersom?"

advertentie
advertentie