De varkens op verkenning bij hun tijdelijke plaatsing langs de Rondweg.
De varkens op verkenning bij hun tijdelijke plaatsing langs de Rondweg. Martin Monkel

Houtense biggetjes op herhaling?

3 januari 2020 om 11:42 Overig

HOUTEN In maart 2019 is een proef gestart om te zien in hoeverre varkens het broedsucces van de ganzen kunnen beperken. Het ging toen om een gebied langs de rondweg waar grauwe ganzen graag langs de waterlopen in het biezenveld hun nesten bouwen. ,,Omdat de varkens tijdens het broeden alle eieren hebben opgegeten kan de proef als geslaagd worden beschouwd'', zegt Josse Haarhuis, de leverancier van de varkens. Hoe is het nu verder gegaan?

door Martin Monkel

De grote aantallen ganzen vormen een probleem. Ze eten veel gras en ze poepen de weilanden onder, waardoor andere dieren er niet meer kunnen grazen. Ook vormen de ganzen een probleem voor de verkeersveiligheid. "Het gebied in Houten ligt langs de rondweg, daar rijden dus veel auto's. Als jonge gansjes het nest verlaten, komen zij op de weg terecht. Dat is een gevaar".
Het is de bedoeling dat de varkens de nesten van de ganzen opsporen en de eieren opeten. Als de populatie op het gewenste niveau is, gaat de provincie intensiever gebruik maken van alternatieve, meer diervriendelijke middelen om de populatie te beheren. Dit om te voorkomen dat het aantal ganzen weer te snel groeit. Wethouder Hilde de Groot (GroenLinks) 'opende' op 11 maart 2019 de proef door de varkens te voeren met de eieren die eerder in het gebied waren geraapt. ,,We proberen met de inzet van varkens dicht bij de natuur te blijven, samen met andere instanties''.

RESULTAAT Telefonisch geeft Josse Haarhuis aan dat de proef is geslaagd. ,,Het doel was om te zien of de varkens geïnteresseerd waren in de ganzen eieren. En als ze het eenmaal gevonden hebben gaan ze dan zelf op zoek naar andere nesten. Dat is gelukt en ze hebben alle eieren in het gebied opgegeten''. In het begin is wel gebleken dat de ganzeneieren te groot waren voor de biggen die zijn uitgezet. ,,Dus het advies is om bij een vervolg met grotere varkens te starten'' aldus Haarhuis.
,,Eigenlijk hebben we twee doelen behaald: de opdracht dat alle eieren worden opgegeten is ingevuld en de overlast langs dat deel van de rondweg is weggenomen''. De proef kent volgens Haarhuis ook nog een achterliggende gedachte: ,,Het grotere doel is om te zien of we in Nederland op deze wijze de ganzenpopulatie kunnen terugdringen. Maar daar moeten we echt nog nader onderzoek naar doen om daar antwoord op te kunnen geven''.

BESTEMMING Josse Haarhuis is samen met Stan Gloudemans eigenaar van 'Buitengewone varkes & Pig Me'. Zij hebben verspreid over Nederland twaalf locaties in gebruik met toegewijde verzorgers. Die geven de in kleine familiegroepen levende varkens verantwoord geteeld voer. De varkens wroeten ook een gedeelte van hun voer zelf bij elkaar. ,,De combinatie van voer, frisse lucht en veel beweging zorgt voor een sublieme vleessmaak''. Dit was op 16 december jl. nog te zien in het TV-programma Binnenstebuiten.
Resultaat van de proef is dus ook dat het vlees van de varkens inmiddels zijn bestemming heeft gekregen. 'Bij Theus' en 'Dinner at Six' 'zijn twee restaurants die de afgelopen maanden de menukaart op deze wijze hebben voorzien van een speciaal gerecht.

VERVOLG ,,De provincie heeft voor 2020 haar fiat gegeven voor een vervolg'' zegt Haarhuis. ,,Ook de gemeente Houten is enthousiast, evenals de bewoners die hebben geholpen met het voeren. De vraag is nu hoe we een eventueel vervolg gaan organiseren. We weten natuurlijk niet of de ganzen naar een andere plek zijn gegaan om daar de boel te verstoren. Dat verwachten we wel, maar dat hebben we niet kunnen vaststellen''. Haarhuis kan nog geen uitspraak doen over het vervolg van de proef in Houten. ,,Ik moet eerste met de provincie en de gemeente aan tafel om te kijken waar en hoe we dit gaan inrichten. Als het lukt om alles tijdig voor elkaar te krijgen dan lopen er waarschijnlijk weer varkens door het broedgebied van de ganzen''.

advertentie
advertentie