Karin den Hollander, oprichtster van Stiefacademie Nederland.
Karin den Hollander, oprichtster van Stiefacademie Nederland. Annette Stolk - de Vries

Terugblik: Karin den Hollander schreef een boek en richtte de Stiefacademie Nederland op

31 december 2019 om 12:30 Maatschappelijk

HOUTEN Vorig jaar mei verscheen het boek 'De mijne zijn de liefste' van Karin den Hollander (49). Het boek gaat over dynamieken die plaatsvinden in samengestelde gezinnen. Het werd een groot succes. Aanleiding voor Karin om haar carrière verder te wijden aan dit onderwerp. Zij is oprichtster van de Stiefacademie Nederland.

door Annette Stolk – de Vries

Van deze academie wil zij een kenniscentrum maken voor iedereen die te maken heeft met samengestelde gezinnen. Karin den Hollander woont in Houten en is moeder van twee kinderen. Zij is getrouwd met Joost, die weduwnaar was en uit zijn eerste huwelijk twee kinderen heeft. Ze schreef het boek 'De mijne zijn de liefste', samen met Magda Hengst. In het boek worden de onzichtbare dynamieken in samengestelde gezinnen weergegeven in een overzichtelijk model: de Stiefcirkel. Karin: "Mensen die leven in een samengesteld gezin ervaren vaak onrust. Het is een niet vanzelfsprekende, ontspannen omgeving. Die onrust is te verklaren door alle dynamieken die een rol spelen in het fundament van het samengestelde gezin."

SUCCES Het boek werd geweldig ontvangen. Binnen drie maanden was de eerste druk van 1000 exemplaren uitverkocht. "De reacties waren overweldigend", vertelt Karin. "Zowel van professionals als van mensen die leven in samengestelde gezinnen. Onlangs liet iemand weten dat het boek haar ontspande terwijl ze het las. Ze begreep tijdens het lezen dat je niet alleen maar heel hard je best hoeft te doen om het samengestelde gezin tot een succes te maken. Dat je eigenlijk vooral bij jezelf moet blijven. Een ander kun je namelijk niet veranderen."

PUBLICITEITHet boek kreeg veel publiciteit. Er verscheen niet alleen een artikel in het Houtens Nieuws, maar ook in landelijke dagbladen als De Telegraaf en het AD. Karin werd uitgenodigd bij RTV Utrecht. RTL Nieuws besteedde online aandacht aan het boek en er verscheen een artikel in de Belgische Libelle. Karin lachend: "Van lokaal naar internationaal!"

STIEFACADEMIE Karin was voorheen ook werkzaam bij 'van Houten&Co'. Door de vele interviews en lezingen die ze naar aanleiding van het boek gaf, moest ze een keuze maken. "Het was een moeilijk besluit om mijn baan op te zeggen. Het was echter mijn droom om een stiefacademie op te zetten. Reeds in 2014 had ik de domeinnaam www.stiefacademienderland.nl geclaimd. Toen ik het boek had afgerond, was het tijd om mijn droom daadwerkelijk na te jagen en de Stiefacademie vorm te geven."

MISSIE De missie van de stiefacademie is om ouders en begeleiders van samengestelde gezinnen verder op weg te helpen. Ik wil voor deze twee doelgroepen het expertisecentrum voor 'stief' worden. "De huidige hulpverleners op dit gebied denken veelal nog vanuit een 'kerngezin'. Hiermee bedoel ik een traditioneel gezin, een echtpaar met één of meerdere kinderen. Terwijl het werken met een samengesteld gezin veel complexer is. Of het nu een opleidingsinstituut is, worstelende stiefouders of RTL Nieuws dat een nieuwsitem wil maken: iedereen die iets wil met 'stief' moet aan de Stiefacademie Nederland gaan denken."

LOYALITEIT Werken met leden in stiefsystemen is fundamenteel anders dan werken met leden van kerngezinnen. In een stiefsysteem bestaan vele loyaliteiten. Loyaliteit tussen oorspronkelijke partners met hun biologische kinderen, loyaliteit tussen nieuwe partners met hun kinderen, loyaliteit tussen stiefkinderen onderling et cetera. In samengestelde gezinnen zijn er zowel bloedbandverbindingen als stiefverbindingen. "Als je al deze verhoudingen weergeeft in een plaatje met kleurlijnen, zie je hoeveel onderlinge verbindingen er zijn en hoe complex de loyaliteitsbanden zijn", legt Karin uit. "Nog lang niet iedereen beseft hoe moeilijk deze materie is. De buurvrouw niet, maar de minister ook niet. In het overheidsdocument dat gaat over kinderen en scheidingen en de hulpverlening die daarmee gemoeid gaat, komen de woorden 'samengesteld gezin' slechts één keer voor."

EXPERTISE Kinderen die opgroeien in samengestelde gezinnen hebben al een breuk meegemaakt in hun leven. Bijvoorbeeld omdat ouders zijn gescheiden of omdat er iemand is overleden. Ze krijgen vaak te maken met een nieuwe relatie. Vader of moeder gaat hertrouwen. Die nieuwe relatie maakt twee keer zoveel kans om uit elkaar te gaan ten opzichte van een eerste huwelijk. Voor het kind is er dan wederom sprake van een breuk. "Als je als kind te maken krijgt met breuk op breuk, hoe moet je dan leren hoe relaties in elkaar zitten? De kans is veel groter dat later hun relaties ook niet succesvol zijn. Met name voor hen begin ik de Stiefacademie. Een expertisecentrum voor en over samengestelde gezinnen. Mijn missie is om de volgende generatie die opgroeit in samengestelde gezinnen te dienen door de huidige volwassen hulp te bieden. Kennis bijspijkeren en zaken bespreekbaar maken zijn van essentieel belang."

advertentie
advertentie