A Christmas Carol door Muziekvereniging Caecilia in de Michaëlkerk te Schalkwijk
A Christmas Carol door Muziekvereniging Caecilia in de Michaëlkerk te Schalkwijk Annie Miltenburg

A Christmas Carol in Schalkwijk

23 december 2019 om 11:35 Muziek

SCHALKWIJK Zaterdagavond 21 december stond in Schalkwijk, ruim voordat de deuren open gingen, een lange rij wachtenden voor de plaatselijke Michaëlkerk. ,,Oude tijden herleven!" zei een van de bezoekers in de rij. Muziekvereniging Caecilia had een Engels Kerstconcert in Charles Dickens-stijl aangekondigd en daar waren veel Schalkwijkers, en ook veel mensen van ver buiten het dorp op afgekomen. Ze werden niet teleurgesteld.

Bij binnenkomst werd iedereen welkom geheten door acteurs in 19de-eeuwse kleding. Een half uur voor aanvang was de kerk tot de laatste plaats bezet en keken de mensen hun ogen uit op de spectaculaire aankleding van de kerk; guirlandes, duizenden kerstlichtjes en kerstballen, enorme ornamenten vanuit het dak, kaarsen, dennengroen en als blikvanger een brandende open haard waar omheen de voorstelling zich zou afspelen.

Meesterverteller Benjamin Murck bracht zijn gehoor in de ban van het klassieke kersthaal ‘A Christmas Carol’ van Charles Dickens. De drie geesten die de gierigaard Scrooge op kerstavond tot inkeer brachten werden spookachtig uitgebeeld door lichteffecten in de gewelven van de kerk en griezelige geluiden. Sfeervoller waren de geluiden van het orkest van Caecilia dat voor de gelegenheid ook in Charles Dickens-kleding was gehuld en dat onder leiding van dirigent Leon Vliex het verhaal muzikaal omlijstte. De jeugdige straatmuzikantjes van MiCeciel speelden kerstliedjes. Zij wisten Scrooge niet tot een donatie te vermurwen, maar het publiek smolt en deed later een royale gift in de collectebussen bij de uitgang van de kerk.

Inmiddels heeft de open haard weer plaats gemaakt voor de altaartafel, ook de glühwein en chocolademelk zijn niet meer verkrijgbaar, maar wie het concert heeft gemist kan gedurende de kerstdagen alsnog genieten van de bijzondere versiering van de kerk inclusief de traditionele kerststal. Tijdens eerste en tweede kerstdag is de kerk gratis toegankelijk. Een bezoek aan de kerk is ook een aanrader voor iedereen die in gedachten nog even wil nagenieten van het onvergetelijke concert van Muziekvereniging Caecilia.

advertentie
advertentie