Dankbaar hangt Ans een kerstbal in haar nieuwe kerstboom
Dankbaar hangt Ans een kerstbal in haar nieuwe kerstboom Irene van Valen

Een nieuwe kerstboom voor Ansje

20 december 2019 om 15:30 Mensen

HOUTEN Het beloofde donderdag een enerverende dag te worden voor de 90 jarige Ansje. Ze had niet zo lekker geslapen en stond vroeger op dan normaal. Ze was dan ook gespannen, want ze zou geopereerd worden aan haar gezicht. Een plekje in haar gezicht werd verwijderd. Gelukkig maar, want het was kanker. Het kon er eigenlijk wel bij. Het was al pechjaar, want ze verloor in oktober en november een broer en zus en een achterkleinkind brak zijn been.

Eigenlijk wilde Ansje gewoon een keer goed nieuws. Er kwam echter een schep bovenop. Bij het openen van haar voordeur zag ze dat een kerstboompje uit haar voortuin weg was gehaald. De betonnen pot stond er nog wel, terwijl andere potten van hun plek waren gehaald en nu in de tuin slingerden. Dit was de druppel die haar emmer deed overlopen. Ze werd boos, nee, verdrietig. ,,Wie doet nou zoiets? Wat is het nut van een boom weghalen? Het is een gekke wereld en dat juist in de tijd van vrede op aarde", klinkt Ansje stellig. ,,Het was de kerstboom die vorig jaar mijn huiskamer sierde. Het was hooguit een meter hoog en deed het goed. Ik zette het een dag voor mijn verjaardag in de tuin gezet. Hij bleef het goed doen en verraste me met zijn groen blijvende kleur. Na de zomer bleek een boompje in een pot in de voortuin te rotten. Mijn buurvrouw Toos (78) en ik besloten het kerstboompje dat in de achtertuin stond te verplaatsen naar de voortuin. Zo fleurde het de saaie voortuin wat op."

Ansje vertelt verder: ,,Ik vond het niet nodig om dit jaar een boom binnen te zetten. Zo lang zou hij toch niet staan, want volgende week, de 28ste word ik 91. Normaal gaat de dag voor mijn verjaardag de boom de deur uit, want met al die visite staat ie alleen maar in de weg. Nu staat het boompje zelfs niet meer in de voortuin. De politie bellen heeft geen zin, laten zij zich maar druk maken om ernstigere zaken dan een verdwenen kerstboompje. Toch wilde ik wel van me laten horen en mensen waarschuwen dat zelfs bomen worden gestolen. Daarom besloot ik de krant te bellen. Al zouden zij alleen maar die zin plaatsen, dan heb ik iets gedaan met mijn frustratie." De gedachte van 'vrede op aarde' was voor Ansje volledig weg.

Het verhaal van Ansje greep enkele inwoners van Houten aan, ze besloten een tegengeluid te laten horen. Tuincentrum de Schouw werd gebeld en na het uitleggen van de situatie bood bedrijfsleider Willem Versluis een kerstboompje naar keuze aan. Het boompjes was voorzien van een voetsteun en om het extra goed te maken gaf Willem er een zes meter lange slinger met lampjes bij. Hij wandelde de kassa voorbij met de boom en andere spullen in zijn hand. Zijn service ging tot in de achterbak van een auto met de woorden: ,,Met de kerstgedachte van goed doen aan een ander geeft dit een goed gevoel, wat valt er verder nog te zeggen?" Met een dikke knuffel namens Ansje werd afscheid genomen en de boom bij Ansje gebracht.

Haar verrassing was groot. ,,Ik had nooit durven denken dat mensen een boom voor me zouden regelen, met lampjes nog wel. Ik ben zo dankbaar en blij dat tegenover de laffe daad van anderen er mensen opstaan om het goed te maken. Ik hoop Willem een keer persoonlijk te bedanken. En die boom? Die komt mooi binnen en blijft staat tot na de feestdagen. Ik ga 'm met Toos versieren, dat vindt ze vast en zeker heel leuk. Ze is een hulpvaardig buurvrouw, net als de andere buren op dit rijtje. Mijn kerst is ineens een heel stuk beter geworden door dit mooie tegengeluid. Dit is precies waar het met kerst om gaat. Heel veel dank!"

Dankbaar hangt Ans een kerstbal in haar nieuwe kerstboom
advertentie
advertentie