Wethouder Geerdes sluit symbolisch het bouwproject aan op het netwerk van Houten
Wethouder Geerdes sluit symbolisch het bouwproject aan op het netwerk van Houten Martin Monkel

Bouw Kiem van Houten van start

19 december 2019 om 10:51 Overig

HOUTEN Op woensdag 18 december jl. gaf wethouder Herman Geerdes het officiële startsein voor de bouw van de eerste fase van nieuwbouwplan De Kiem van Houten. In het bijzijn van kopers en overige betrokkenen sloot hij op symbolische wijze met een groene stekker de kerstverlichting aan, als knipoog naar gasloos bouwen met nul-op-de-meter.

Martin Monkel

ONTKIEMEN De naam voor de Kiem van Houten is ontstaan vanuit de gedachte dat een zaadje ontkiemt vanuit de grond. Dus eigenlijk van niets naar iets. Dit gebeurt dus ook bij het bouwen van een nieuwe wijk: Vanuit het niets (stuk land) ontkiemt het (bouwen) tot een nieuwe jonge wijk. ,,Dit is de eerste grootschalige wijk in Houten met 'nul-op-de-meter' woningen'' zegt de heer Leenders, projectmanager bij Jansen Bouwontwikkeling. ,,Ook de aanduiding 'in de kiem gesmoord' vonden wij toepasselijk omdat de wijk in aanbouw opgesloten ligt tussen bestaande bebouwing''.
Het heeft even geduurd voor dat het zaadje in de grond kon worden gestopt. Het terrein tussen de wijken De Tuinen en De Grassen, westelijk van Castellum, ligt er heel lang onbebouwd bij. Er werd echter wel verbouwd, vanaf een boomgaard in de tijd dat station Houten Castellum werd gebouwd tot een regelmatige maisoogst in de afgelopen jaren. Reden van de vertraging was onder meer het faillissement van de oorspronkelijke projectontwikkelaar en de economische recessie.
Op zoek naar een geschikte partner voor de bouw van de noodzakelijke woningen heeft uiteindelijk Jonsen Bouwontwikkeling BV de vergunning gekregen voor de 1e fase van 66 woningen. De nieuwe wijk 'ontkiemt' met in totaal 308 woningen en appartementen, die de komende jaren in enkele fases gebouwd zullen worden in een duurzame openbare ruimte.

KENMERKEN ,,Sinds de jaren '90 zijn we al bezig om Houten Zuid te ontwikkelen en deze plek is daarbij bijzonder'' zegt wethouder Geerdes. ,,Ruim 2000 jaar geleden woonden hier al vroegere Houtenaren. De Krommesloot aan de zuidkant is een overblijfsel van de oude Kromme Rijn en in de bodem van dit gebied zijn veel restanten uit die tijd gevonden. Dus u woont straks op historische grond'' vervolgt hij. ,,Er is veel aandacht voor duurzaamheid, gasloos, zonnepanelen en klimaatadaptieve maatregelen, die in de wijk worden aangebracht''. Het nemen van adaptieve maatregelen is gericht op het bestand zijn tegen weersextremen. Zo wordt het regenwater, behoudens overloop in extreme situaties, niet meer via het riool afgevoerd. Leenders: ,,Het water loopt niet zomaar weg. Het regenwater dat via het dak naar beneden komt wordt afgevoerd naar de achtertuin. Daar wordt het opgevangen in ondergrondse 'infiltratiekratten' als buffer. En dat sijpelt dan langzamerhand weer terug in de grond''. Desgevraagd geeft hij aan dat dit geen invloed heeft op bestrating of beplanting in de tuin.
,,Het bouwen van nul-op-de-meter woningen vraagt een zekere ervaring'' zegt de heer Van Antwerpen (Bouwbedrijf Van Grunsven Erp). ,,Er zit heel veel techniek is zo'n woning. Het is meer dan alleen het aanbrengen van isolatie, zonnepanelen en een warmtepomp. De combinatie van de voorzieningen vraagt een goede onderlinge afstemming en zorg, mede gericht op het verwachte energieverbruik van de bewoners''. In het verlengde daarvan vraagt dit natuurlijk ook iets van hun woongedrag.

SANERING In het voorjaar van 2019 is de grond op het bouwterrein gesaneerd door Aannemingsbedrijf Jos Scholman. Dit was nodig omdat voorheen de boomgaard bespoten is met bestrijdingsmiddelen. De afgegraven grond ligt nog op het terrein. ,,Deze grond is gekeurd en verdeeld in verschillende kwaliteiten. ,,Een deel van de grond kan worden hergebruikt maar een deel is niet toepasbaar en moet worden afgevoerd om te worden gereinigd''. Na het afgraven van de grond heeft het bedrijf gezorgd voor het bouwrijp maken: aanbrengen van de riolering, de bouwwegen en andere werkzaamheden. Bij de afwerking van de openbare ruimte zorgt Scholman ook voor de bestrating en de verdere inrichting.
In september zijn langs het Overdamsepad de eerste bouwwerkzaamheden gestart. ,,Het gaat voorspoedig en we liggen op schema'' zegt Van Antwerpen, maar over de feitelijke oplevering van de woningen in de eerste fase kan hij nog weinig zeggen ,,omdat vooral in de afwerking veel handjes nodig zijn''.

advertentie
advertentie