Vuurwerkvrije zones tijdens jaarwisseling
Vuurwerkvrije zones tijdens jaarwisseling Ali van Vemde

Proef met vrijwillig vuurwerkvrije zones in Houten

18 december 2019 om 10:29 Maatschappelijk

HOUTEN De meningen over het afsteken van vuurwerk door consumenten in Houten zijn verdeeld, zo blijkt uit een onderzoek van het Burgerpanel. Een meerderheid van de inwoners ervaart overlast van vuurwerk tijdens de jaarwisseling. In de meeste gevallen is de overlast beperkt, terwijl ruim één op de vier inwoners veel overlast ervaart. Met name de harde knallen en het vuurwerkafval zorgen voor overlast. Veel Houtenaren vinden het afsteken van vuurwerk gevaarlijk en slecht voor het milieu. Een kleine meerderheid is tegen het afsteken door consumenten van vuurwerk, met name gevaarlijk knal- en siervuurwerk. Tegelijk is er een grote groep inwoners die vuurwerk afsteken zeer waardeert. 

In het onderzoek zaten ook vragen over zogenoemde vrijwillig vuurwerkvrije zones. In zo'n gebied geldt geen verbod - zoals wél het geval is in de 8 vuurwerkvrije zones die de gemeente heeft aangewezen - maar maken bewoners met borden en/of posters duidelijk dat vuurwerk afsteken er niet gewenst is. Veel inwoners staan positief tegenover vrijwillig vuurwerkvrije zones al hebben zij wel bedenkingen of het afdoende zal helpen bij het tegengaan van overlast.  

Om meer ervaring op te doen met vrijwillig vuurwerkvrije zones stelt de gemeente voor de jaarwisseling 2019-2020 gratis posters en bordjes ter beschikking. Inwoners kunnen die voor het raam hangen of in de openbare ruimte om aan te geven dat ze liever geen vuurwerk in de buurt willen.

Meer resultaten van dit onderzoek zijn te vinden op www.houten.nl/burgerpanel. Voor meer informatie over de middelen die zijn ontwikkeld voor vrijwillige vuurwerkvrije zones: https://www.houten.nl/burgers/veilig/veilig-wonen-en-leven/vuurwerk-en-oud-nieuw/

advertentie
advertentie