De vrouwen met hun certificaat, de trainers en de wethouder. Iedereen is trots op de inzet van deze dames.
De vrouwen met hun certificaat, de trainers en de wethouder. Iedereen is trots op de inzet van deze dames. Irene van Valen

Syrische en Eritrese vrouwen ontvangen certificaten

20 december 2019 om 11:25 Maatschappelijk

HOUTEN Na een training van negen bijeenkomsten, kwamen donderdagochtend 19 december 22 vrouwen voor de tiende keer bij elkaar in de Krachtfabriek. Ze ontvingen een certificaat uit handen van wethouder Herman Geerdes. Zij volgden de training MEEDOEN IN NEDERLAND. Deze werd gegeven door Brugzit en was een initiatief van de Houtense Werktafel in samenwerking met de gemeente. Zij willen mensen helpen om mee te doen in de Nederlandse samenleving en het arbeidsproces.

Irene van Valen

TROTS Herman Geerdes sprak de dames toe: ,,Ik ben trots op jullie. Jullie kwamen uit een ander land naar Nederland, waar alles anders gaat dan je gewend bent. Het is heel goed dat jullie deze training volgden en ik ben blij te horen dat velen van jullie uitkijken naar de volgende stap. Vertel anderen over deze training en wat jullie leerden, zodat zij ook ontdekken hoe het allemaal gaat in Nederland. Veel succes met de vervolgstappen om mee te doen in de Nederlandse maatschappij." Omdat nog niet iedereen de taal voldoende beheerst, werd de toespraak in het Arabisch en Tigrinya vertaald. Vervolgens deelde de wethouder de certificaten uit.

REACTIES VAN DEELNEMERS Mayada, een van de deelnemende vrouwen zei: ,,Nu weet ik hoe ik moet solliciteren en hoe ik werk kan zoeken." Nour, een Syrische deelneemster vertelt: ,,We kregen veel informatie over studeren en werken. Ik dacht dat in Nederland alleen HBO's en universitaire opleidingen bestonden. Nu weet ik dat er BBL opleidingen zijn en start ik volgend jaar een opleiding pedagogisch medewerker. Ik heb geleerd over solliciteren en een CV maken. Ik weet nu dat ik bij een gesprek de ander met u aanspreek, een hand moet geven en oogcontact moet maken." Rana vult haar aan: ,,Ik heb veel nieuwe informatie gekregen, maar voor mij is de taal nog moeilijk. Ik wil beter Nederlands leren door vrijwilligerswerk in het Wereldhuis te doen. Ik wil ook werken in de bibliotheek." Asmad besluit met: ,,Het was een leuke en leerzame training. Ik leerde veel over Nederland. Ik werk al als vrijwilliger in de bibliotheek."

ANGST Shewit Ghebreamlak trainer voor de Eritrese vrouwen en werkzaam bij Brugzit vertelt over haar werk: ,,We willen het vrouwen makkelijker maken om mee te komen in Nederland. We willen hen sterker maken. We zien onszelf als bruggenbouwers, omdat we verbinding maken en vrouwen helpen te participeren. Mensen die naar Nederland komen, durven niet te gaan werken. Ze snappen de complexe regels niet en zijn bang iets verkeerd te doen, waardoor ze in grote problemen komen. Deze training was speciaal voor Syrische en Eritrese vrouwen. Omdat zij moeite hebben om mee te komen in de Nederlandse maatschappij. Zij kennen een andere cultuur met andere normen en waarden en door de taal bestaat er afstand tot werk. Wij leerden hen inzien wat Nederland van hen verwacht en hoe zij het gezin en werk kunnen combineren. Waar ik werkte met de Eritrese vrouwen, werkte Maral Zakrian met de Syrische dames. We zijn trots op ieder van hen en hun getoonde inzet."

TRAININGSDOEL Brugzit is een organisatie die zich inzet om het integreren en arbeidsparticipatie van vluchtelingen te vergemakkelijken. Tijdens de training MEEDOEN IN NEDERLAND leerden de vrouwen over de verschillen tussen hun land en Nederland en hoe zaken hier werken. Ze leerden nadenken over hun eigen mindset en wat we willen worden. Ze kregen sollicitatietraining, leerden meer over de regels bij studeren en werken en de financiële gevolgen daarvan. Ze weten dat ze informatie moeten doorgeven aan de belastingdienst en hoe ze kinderopvang regelen." Brugzit wil met de Houtense Werktafel en Werk en Inkomen Lekstroom (WIL) contact opnemen, zodat de vrouwen nu doorpakken en werk gaan zoeken. Dat kan een betaalde baan zijn of vrijwilligerswerk.

De dames worden welkom geheten op de laatste bijeenkomst van hun training
Herman en Shewit delen de certificaten uit
advertentie
advertentie