De uitstekende presentatie op toneel was in handen van een drietal leerlingen uit A3C: Claudia Schreutelkamp, Anne Ruiter en Samantha van Veen
De uitstekende presentatie op toneel was in handen van een drietal leerlingen uit A3C: Claudia Schreutelkamp, Anne Ruiter en Samantha van Veen Dick Westerink

Geslaagde Gedichtendag College de Heemlanden

18 december 2019 om 07:30 Onderwijs

HOUTEN Dinsdag 10 december vond op College de Heemlanden te Houten voor de 131 leerlingen van atheneum 3 de elfde Gedichtendag plaats. "Het was een geslaagde dag", aldus oud-docent Dick Westerink die de organisatie van de Gedichtendag voor zijn rekening neemt, "wat krijgen docenten en hun leerlingen toch veel voor elkaar". Het voorwerk gebeurde in vijf lessen van 70 minuten: daarin schreef de leerling bij iedere taal een gedicht (in het Nederlands, Frans, Duits, Engels en Spaans). Ze stuurden dan nog dezelfde dag een PowerPointdia, waarop hun gedicht te zien is op een mooie achtergrond, naar hun docent. Ook kregen de leerlingen een kunstles, waarbij al een begin werd gemaakt met het maken van een poster van het gedicht dat de leerling zelf het mooist gelukt vond. Daarna gingen de leerlingen pas weer verder met hun gedichtenposter op de Gedichtendag.

De talendocenten hebben in de tussentijd een selectie gemaakt van de mooiste gedichten. Die werden dan weer beoordeeld door de workshopdocenten die door Educatie aan de Slinger werden ingehuurd om 5 workshops te geven. De rapdocent bekijkt bijvoorbeeld welk van de verkozen beste gedichten het meest geschikt is om een rap van te maken.

Intussen hebben de leerlingen opgegeven op welke manier ze het liefst op het toneel een gedicht presenteren: dans, theater, rap of boomwhacking (= met vrolijk gekleurde buizen met elk een eigen toon maken de leerlingen samen een muziekstuk). De leerlingen werden ingedeeld (zoveel mogelijk naar hun voorkeur) en op de dag zelf kregen ze één workshop van 90 minuten in één van die categorieën. Daarnaast kregen ze ook nog één les van 90 minuten om van hun mooiste gedicht een poster te maken (waaraan ze al begonnen waren in de kunstles).

De posters werden in twee rondes gemaakt (vanwege het grote aantal leerlingen), zoals er ook van elke categorie kunstuitingen twee rondes waren. Na de eerste ronde zijn alle posters (soms zelfs nog niet eens helemaal droog) opgehangen op het toneel in het theater. De tweede ronde ophangen vond zelfs plaats tijdens de doorloop (vijftien minuten per categorie tijd, bedoeld om de leerlingen alvast te laten wennen aan het toneel).

De uitstekende presentatie op toneel was in handen van een drietal leerlingen uit A3C: Claudia Schreutelkamp, Anne Ruiter en Samantha van Veen. Op de dag zelf zijn tussendoor snel de gekozen gedichten op de juiste volgorde gezet en in een PowerPointpresentatie, zodat van elk uitgevoerd gedicht ook de oorspronkelijk ingeleverde versie te zien was op het grote scherm in het theater.

De verdere organisatie van de dag zelf was in handen van Marein Aarts en medewerkers van Educatie Aan De Slinger en docenten en medewerkers van College de Heemlanden. Dick Westerink: "Dat hebben ze geweldig gedaan. Het leuke is dat leerlingen na afloop vaak zeggen dat dit het leukste project was dat ze dit jaar op school hebben gedaan, wat iedereen weer veel energie geeft om het volgend jaar voor de twaalfde keer te organiseren."

advertentie
advertentie