Burgemeester Gilbert Isabella constateert dat het slachtoffer geen ademhaling meer heeft.
Burgemeester Gilbert Isabella constateert dat het slachtoffer geen ademhaling meer heeft. Richard Thoolen

Reanimatie en AED voor iedereen

16 december 2019 om 14:50 Overig

HOUTEN Weer heeft een groep Houtenaren de cursus Reanimatie en AED van Veilig Houten gevolgd. Onder hen waren ditmaal burgemeester Gilbert Isabella en raadslid Wayne Wilson.

door Richard Thoolen

In de Oranje zaal van van Houten&co bevindt in iedere hoek een liggende jongeman met daar omheen een groepje van 6 personen. Iemand legt zijn oor te luisteren bij zijn mond en roept verschrikt: "Oh nee, hij ademt niet meer!" gevolgd door: ,,Snel, bel jij 1-1-2 en jij: haal de AED." Het is dan een en al actie. De roepende persoon wacht niet af, maar oefent met zijn handen ritmisch pompende bewegingen uit op het hart van het slachtoffer. Na enige tijd trekt hij het hoofd van het slachtoffer licht naar achteren zodat de mond enigszins openvalt en blaast zijn adem naar binnen. Dit wordt een paar keer herhaald. In de linkerhoek is het AED-apparaat beschikbaar en wordt gereed gemaakt voor gebruik. Het bovenlichaam van de liggende jongen wordt ontbloot en er worden twee elektrodes aangebracht. Gelukkig heeft het slachtoffer een trainingsjack aan dat zich gemakkelijk met een rits laat openen. Dan begint het AED-apparaat te spreken. Precies wordt verteld wat er gedaan dient te worden, of soms wat er beter niet gedaan kan worden. Wanneer de enigszins mechanische stem zegt dat je het slachtoffer niet aan moet raken kun je dat maar beter ook niet doen. Er worden forse schokken gegeven waarmee geprobeerd wordt om het hart van het slachtoffer weer op gang te brengen. Alles is er op gericht om het slachtoffer in leven te houden inclusief vitale functies als bloedsomloop en ademhaling. Het AED-apparaat stimuleert de bediener om vooral niet te stoppen: ,,GA DOOR. GA DOOR" klinkt het nu uit alle hoeken. Dat door gaan zou moeten gebeuren totdat het slachtoffer afgevoerd kan worden met een ziekenwagen naar het ziekenhuis. Dit stukje ontbreekt om praktische redenen aan de cursus. Daarom is het de instructeur die aangeeft dat het genoeg is. Men mag het slachtoffer dan gewoon laten liggen. Het is een pop wiens taken er dan op zitten. Met een ontsmettingsdoekje wordt zijn mond schoon geveegd en mag hij rusten tot de volgende oefensessie van start gaat.

CURSUS REANIMATIE EN AED Tijdens een 4 uur durende cursus kregen de deelnemers instructie hoe er gehandeld dient te worden wanneer iemand een hartaanval heeft gekregen of dreigt te stikken door een blokkering van de luchtwegen. Namens Veilig Houten geeft Jeroen Balk toelichting: ,,Per dag overlijden er in Nederland gemiddeld 35 mensen aan een hartaanval. Dit kan in veel gevallen voorkomen worden als er tijdig de juiste hulp beschikbaar is. Inmiddels hebben we de situatie bereikt dat er overal in de gemeente Houten AED-apparaten (Automatische Externe Defibrillator) beschikbaar zijn. Maar daarmee hebben we nog niet ons uiteindelijke doel bereikt. Ons doel is dat wanneer iemand een hartaanval overkomt, er binnen 6 minuten adequate hulp verleend kan worden in afwachting van de komst van een ziekenwagen. Dit kan alleen als er snel ter zake deskundige mensen bij het slachtoffer aanwezig kunnen zijn. De techniek om bekwame mensen die zich in de buurt van het slachtoffer bevinden te mobiliseren is al voorhanden. We moeten er alleen nog voor zorgen dat er voldoende mensen zijn die weten wat ze moeten doen en een AED kunnen bedienen. We schatten in dat wanneer 20% van de burgers zich bekwaamd heeft er altijd tijdig iemand beschikbaar zal kunnen zijn om de levensreddende handelingen uit te voeren bij iemand die een hartaanval heeft gehad. Voor Houten zou dat neerkomen op zo'n 10.000 mensen. Daar zijn we nog lang niet, maar we zijn wel op de goede weg."

BURGEMEESTER Onder de deelnemers bevond zich burgemeester Gilbert Isabella. ,,Ik vind het een goede en praktijk gerichte cursus. Ik weet nu wat ik moet doen en ook niet moet doen wanneer er iemand in mijn omgeving een hartaanval krijgt. Ik ben daarmee handelingsbekwaam geworden. Het besef dat je op basis van deze cursus levensreddend kunt optreden maakt dat ik hem bij een groot publiek zou willen aanbevelen. Met in Nederland 12.000 sterfgevallen per jaar door hartfalen kan iedereen daar mee geconfronteerd worden. En wat is het dan een mooi initiatief van Veilig Houten om de overlevingskans te vergroten voor mensen die in onze gemeente een hartaanval krijgen."

REACTIE DEELNEMERS,,Ik ben deze cursus gaan volgen omdat mijn eigen vader hartpatiënt is. Nu kan ik niet alleen hem, maar alle mensen helpen die het overkomt."

,,Bij ons hangt een AED in de straat en voorheen wist ik niet hoe daar gebruik van gemaakt kon worden. Nu weet ik precies wat ik kan doen en kan ik levensreddend optreden."

,,Mijn neefjes vroegen waar die AED-apparaten goed voor waren en of je die zomaar mag gebruiken. Ik moest ze het antwoord tot vandaag schuldig blijven, maar morgen leg ik het ze uit."

,,Het idee dat iemand in mijn omgeving een hartaanval krijgt en komt te overlijden omdat ik niet weet wat ik moet doen, vind ik afschuwelijk. Nu ben ik wel voorbereid."

Snel verricht hij de eerste levensreddende handelingen.
Het AED-apparaat gaat schokken toedienen en adviseert om de patiënt niet aan te raken.
Met borstcompressie wordt de bloedsomloop op gang gehouden.
Pauk Grutters ondergaat een behandeling tegen verslikken.
De burgemeester speelt voor slachtoffer van een verstikking.
Frank van Wijk doet voor hoe je iemand in een stabiele zijligging plaatst.
Jeroen Balk, Maleene Wilson en burgemeester Gilbert Isabella hebben het certificaat behaald.
Jeroen Balk zet zich in voor een veilig Houten.
De groep die vrijdag de cursus Reanimatie en AED gevolgd heeft.
advertentie
advertentie