Charles Charles Verwimp interviewt Paul en Antoinette van Oostrum
Charles Charles Verwimp interviewt Paul en Antoinette van Oostrum Stichting Nieuwjaarsduik

18e Nieuwjaarsduik Houten opnieuw geen ijsduik

17 december 2019 om 07:15 Evenementen

HOUTEN Nog even en het is weer zover. Dan vindt het grootste- en kortst durende evenement van de regio plaats: de Nieuwjaarsduik van Houten.

Als de honderden sportievelingen zich springend en huppelend voorbereiden op het afgezette strandje, staan Paul en Antoinette van Oostrum uit Houten alweer een flinke tijd te koukleumen achter de afzetting. Voor de 18e keer komen ze kijken naar het Nieuwjaarsduikspektakel. Hoe anders was het hun allereerste keer in 2003 toen er slechts een handje vol toeschouwers kwamen opdagen en ze konden staan waar ze wilden. Charles Verwimp, een van de videoteam leden van Omroep Houten, zal ook een korte nieuwjaarsnacht hebben. Samen met zijn collegae zal hij de sfeer in beeld brengen van het eerste- en kortste evenement van het jaar dat al vroeg begint met de officiële watertemperatuur meting.

,,Ik weet nog dat door de aanmelding en deelname van 20 van onze jeugdbrandweerleden en een jeugdleider de duik van 2003 toch door ging", vertelt Antoinette, voormalig lid van de brandweer Houten. ,,De organisatie van toen, de bewonersvereniging Aquarelle vond het aantal aanmeldingen van 15 personen te laag om er een duik voor te organiseren. Onze late inbreng bracht hen gelukkig toch nog op andere gedachten, een gouden zet zou blijken." De twee kleine legertenten op het strandje, deden dienst als omkleedruimte. Ze konden eigenlijk nauwelijks het aantal deelnemers aan en het was aarde donker van binnen. Toch had dat ook zijn charme, kan Paul zich ook nog herinneren. ,,Spectaculair vind ik nog steeds de edities van 2009 en 2011 toen ik postcommandant was. Terwijl het overgrote deel van de Nieuwjaarsduiken in Nederland werden afgezegd door bevroren wateren, zaagden onze brandweervrijwilligers een enorm wak in de Rietplas. Met veel moeite hielpen wij mee om de gezaagde stukken onder het ijsdek te schuiven. Echt kikken was het, want daarmee ging de Houtense editie "gewoon" door." Wat bezielt mensen eigenlijk om al 18 jaar onafgebroken als toeschouwer de Nieuwjaarsduik te bezoeken? Voor Antoinette en Paul is het hun jaarlijkse traditie geworden. Eerst vanuit de brandweer en daarna vanuit henzelf: ,,Daar hoor je bij te zijn en je ontmoet altijd weer veel bekenden. Weet je wat zo leuk is?" vervolgt Antoinette met een glimlach, ,,ik weet altijd als eerste wie van het College van B&W bij de volgende editie als starter wordt gevraagd. Hoe ik dat weet? Heel simpel. De aanvraag komt via het secretariaat bij mij binnen en bewaar dat geheim tot het in de media verschijnt."

Voor de deelnemers en de thuisblijvers filmt Charles Verwimp, een van de videoteamleden van Omroep Houten de duik. Verwimp: ,,Wat wij doen is heel leuk werk. Wij komen bij de grote lokale evenementen maar ook bij de kleine bijeenkomsten met altijd hetzelfde doel; de ideale sfeerimpressie weergeven." De watertemperatuurmeting, aankomst deelnemers warming-up, de toespraak van burgemeester Isabella, het aftellen maar ook het het water in- en uitrennen van de honderden deelnemers zijn beelden waarvan je zegt, dat moeten de kijkers thuis ook meemaken. Verwimp: ,,Steevast interviewen we ook deelnemers om te vragen naar hun beweegredenen en beleving. Zodra de soep met worst is ontvangen zie je gelijk dat de deelname stress helemaal verdwenen is en plaats maakt voor trots. De opnamen zullen zo snel mogelijk gemonteerd worden en te zien zijn op internet bij Omroep Houten. Na afloop sturen we trouwens ook gelijk opname beelden door naar RTV Utrecht. Te mooi om niet te delen toch."

Dit jaar steunt Stichting Nieuwjaarsduik Houten de realisatie van het vrijheidsmonument in het Oude Dorp in het kader van 75 jaar vrijheid. Je kunt daarom een standaard deelname bewijs kopen voor € 4,50 of inclusief donatie van €1,50 voor 6 euro.

Opgave voor de duik is al vanaf 1 december mogelijk op www.nieuwjaarsduikhouten.nl. Hierop is ook alle deelname informatie te vinden. Laat je niet verassen en geef je snel op want het maximaal deelnemers is gesteld op 750 en vol = vol.

advertentie
advertentie