Brievenschrijvers bij de actietafels in winkelcentrum Het Rond
Brievenschrijvers bij de actietafels in winkelcentrum Het Rond L. Aveling

"Write for Rights" Amnesty Houten succes

16 december 2019 om 08:21 Activiteiten

HOUTEN De brievenactie “Write for Rights” van Amnesty International Houten, in winkelcentrum Het Rond, is een succes is geweest. Iedereen die tussen vier en acht uur het overdekte deel bezocht, zal de actietafels hebben gezien. En er zijn meer dan 300 brieven getekend, onder andere door wethouder Jana Smith (totaal in Nederland meer dan 200.000). De meest gehoorde reactie was: ,,Twee minuten maar om in actie te komen? Natuurlijk doe ik mee!” Dat kan ook nog tot en met 4 januari bij de actietafel in het Huis van Houten in het “Koffieatelier” van Reinaerde (achter het bibliotheekgedeelte).

In het kader van de wereldwijde campagne rondom de Internationale Dag van de Rechten van de Mens (op 10 december) hield Amnesty International Houten op vrijdag 13 december een brievenactie. Met drie actietafels werd voor drie situaties de bezoekers gevraagd brieven aan autoriteiten te tekenen om aandacht te vragen voor hun situaties. Het betrof kwesties in Iran (vrijheid om geen hoofddoek te dragen), Canada (kwikvergiftiging van rivier bij inheemse gemeenschap) en Nigeria (woonwijk plat gebuldozerd).

Dat brieven schrijven kan helpen blijkt uit het volgende. Moses Akatugba uit Nigeria was zestien toen hij werd opgepakt. Hij zou drie telefoons hebben gestolen. De politie martelde hem en trok zijn nagels uit. Toen de pijn onhoudbaar werd, ondertekende Moses een tekst die hij niet had gelezen. Het klinkt bizar, maar Moses kreeg de doodstraf. Meer dan 800.000 mensen kwamen voor hem in actie, onder meer tijdens Write for Rights. Met succes: Moses kreeg gratie.

Na zijn vrijlating had Moses een boodschap voor de mensen die voor hem in actie kwamen. ,,Ik ken deze actievoerders niet, ik heb hen nooit ontmoet, maar toen ik om hulp schreeuwde, kwamen ze massaal in actie om mij te redden. Ik dank jullie voor wat jullie hebben gedaan."

Amnesty’s motto “Het is beter een kaars aan te steken, dan de duisternis te vervloeken” geldt zeker in deze donkere tijd. Het tekenen van een brief is als het aansteken van een kaars.

advertentie
advertentie