Dorpshuis De Ploeg en het verenigingsleven zijn belangrijke pijlers in 't Goy
Dorpshuis De Ploeg en het verenigingsleven zijn belangrijke pijlers in 't Goy Martin Monkel

Toekomst ’t Goy op de agenda

24 november 2019 om 23:34 Politiek

HOUTEN ,,Hoe blijft het dorp 't Goy ook over 25 jaar nog leefbaar en vitaal?''. Dat is de kernvraag van de agenda voor de toekomst van 't Goy. Deze agenda is een initiatief van 'Mooi 't Goy' die samen met veel bewoners is opgesteld en in augustus 2019 is gepubliceerd. In een recente reactie van het college wordt waardering uitgesproken voor deze interactieve aanpak en worden voorstellen gedaan voor het vervolg.

Martin Monkel

AANLEIDING ,,Een grote zorg van het dorp is dat het op termijn leegloopt, doodbloedt dan wel de eigenheid als klein dorp nabij het veel grotere Houten verliest. Als er geen jonge gezinnen meer (kunnen of komen te) wonen in het dorp, het dorp vergrijst is en de basisschool verdwenen, wordt het moeilijk het dorp vitaal te houden en het wonen aantrekkelijk'' is te lezen in de agenda voor de toekomst van 't Goy. Het dorp kent een intensief verenigingsleven en er heerst een sterk gevoel van ons kent ons. Belangrijke voorzieningen in het dorp zijn het dorpshuis De Ploeg, de basisschool, de sportvelden met kantine en de kerk.
Belangengroep 'Mooi 't Goy' realiseert zich dat zij het proces kunnen organiseren maar dat voor de inhoud de betrokkenheid van de bewoners noodzakelijk is. ,,Een gedeeld beeld op de toekomst van het dorp geeft verdere verbinding en kan ook initiatieven uitlokken die bijdragen aan de realisatie van de visie''. Na een eerste bewonersavond in de zomer van 2018 zijn thema's nader uitgewerkt in een aantal werkgroepen. Dit heeft met ondersteuning van een procesbegeleider uiteindelijk geresulteerd in de 'agenda' voor de toekomst van 't Goy, een agenda met ambities, maatregelen en mogelijkheden.

AGENDA De agenda voor de toekomst van 't Goy kent 25 ambities. Deze zijn hard, zijn op elk moment van toepassing en hebben dus ook op de langere termijn waarde. De ambities richten zich op een aantal herkenbare thema's.
Voor het welzijn van het dorp is het belangrijk dat er ,,voor elke leeftijd en levensfase een hoge (sociale) leefbaarheid en vitaliteit is''. Dat betekent dat in het dorp zelf mogelijkheden aanwezig zijn voor onderwijs, sport, ontspanning en zorg. Daarbij is het dorpshuis 'De Ploeg' het sociale hart van het dorp en het centrum voor ontmoeting. Ook het intensieve verenigingsleven is een belangrijke factor maar vraagt wel om het in stand houden van de fysieke voorzieningen.
Een gevarieerde leeftijdsopbouw geeft het dorp dynamiek, vernieuwing en vitaliteit, zowel sociaal gezien als economisch. Dit wordt gezien als een belangrijke pijler voor de leefbaarheid. Net als in heel Houten is de woningbouw een wezenlijk vraagstuk om te voorzien in de behoefte. ,,Veel jonge Goyenaren willen ook als ze volwassen zijn in het dorp blijven wonen, een gewenste situatie om blijvend te verjongen en het dorp vitaal te houden''.
De leefbaarheid en vitaliteit is echter niet alleen gebaat bij meer woningen, specifieke woningen voor jongeren en ouderen. Het gaat om een totaalbeeld waarbij de dorpse sfeer wordt verstrekt en waarbij welzijn, voorzieningen, wonen, mobiliteit en bereikbaarheid zijn geïntegreerd en elkaar versterken.
Bijzonder onderwerp is de zogenaamde 'branding': ,,'t Goy staat als merk goed op de kaart''. Daarbij wordt het unieke karakter van het dorp benadrukt wat betekenis heeft voor het behoud van de voorzieningen, het wonen en de stimulans voor recreatie en toerisme. In dit verband wordt zelf het begrip 'blue zone' genoemd: gebieden in de wereld waar de bevolking aantoonbaar langer leeft, vanwege specifieke leefstijl en gunstige leefomgeving.

COLLEGE Recent heeft het college gereageerd op de Agenda Toekomst 't Goy die zij eind september hebben ontvangen. Vanuit gemeentelijk oogpunt geeft zij inhoudelijk een toelichting en haar visie op de verschillende thema's. ,,Voor het ene thema ligt de bal vooral bij de inwoners, voor andere bij de gemeente''. Zo zal de gemeente de leiding nemen als het gaat om de woningbouw waarbij 't Goy betrokken wordt bij de uitwerking van de Ruimtelijke Koers. In meer algemene zin gaat het gemeentebestuur twee keer per jaar in overleg met Mooi 't Goy als afvaardiging van het dorp. Voorgesteld wordt om voor concrete projecten aparte afspraken te maken.
In een schriftelijke reactie geeft de heer Miltenburg van Mooi t Goy aan dat zij begin december een eerste overleg met een vertegenwoordiging van college hebben over 'hoe nu verder'.

advertentie
advertentie