De prijswinnaars samen met burgemeester Gilbert Isabella
De prijswinnaars samen met burgemeester Gilbert Isabella Annette Stolk - de Vries

Veel enthousiasme bij schoolschaaktoernooi

25 november 2019 om 11:30 Overig

HOUTEN Het schoolschaaktoernooi voor basisscholen is één van de jaarlijkse tradities die Houten rijk is. Dit jaar werd het toernooi al weer voor de 31ste keer georganiseerd. De organisatie is in handen van Schaakclub Houten. Op 6 en 13 november jl. vonden de voorronden plaats. De finalemiddag was woensdag 20 november in het personeelsrestaurant van het gemeentehuis.

Annette Stolk – de Vries

TEAMS Liefst 36 teams van 12 verschillende scholen streden in de voorrondes tegen elkaar. Een team bestaat uit vier spelers. Zij spelen individueel een partij tegen een andere leerling. De uitslagen van de vier individuen bepaalt het resultaat van het desbetreffende team. De wedstrijden vinden plaats in twee categorieën. In categorie A spelen leerlingen uit groep 7 of 8. In categorie B leerlingen van groep 6 of lager.

ENTHOUSIAST Doelstelling van de organisatie is ieder jaar weer er een leuk en sportief toernooi van te maken. Iedere partij duurt 30 minuten en wordt in doodse stilte afgewerkt. De spanning was om te snijden. Het publiek was in groten getale aanwezig. Ook burgemeester Gilbert Isabella was op enig moment aandachtig toeschouwer. ,,Ik ben wederom verrast over het enthousiasme waarmee in Houten aan activiteiten wordt deelgenomen. Fantastisch ook dat dit evenement plaatsvindt in ons gemeentehuis. Zo zien we het graag: het gemeentehuis als huis van de bewoners van Houten", liet hij desgevraagd weten.  

FINALISTEN De Zonnewijzer A1, Montessori A1, Bogerman A1, Wereldwijs A1, Montessori A3 en Bogerman A4 bereikten de finaledag als groepswinnaars in de A categorie. De Bijenkorf A1, De Triangel A1, Bogerman A2, De Bijenkorf A2, Montessori A2 en de Bogerman A3 bereikten de finale in deze categorie als nummers twee. In de B categorie bereikten Montessori B1, Bogerman B1, De Aventurijn B2, Bogerman B2 als groepswinnaars de finale. De Stek B1, De Traingel B1, De Zonnewijzer B1 en Borgerman B3 als nummers twee.

LEUK Frederieke Treuren van basisschool De Zonnewijzer deed voor de tweede keer mee aan het schoolschaaktoernooi. Samen met Jens, Ive, Tom en Lieuwe vormde ze een team. ,,Ik vind het heel leuk om te schaken. Het is weer eens wat anders dan gewoon sporten." Ook Simon van de Johannes Bogermanschool was enthousiast. ,,Ik heb vanmiddag drie van de vier partijen gewonnen". Hij vertelde dat hij twee schaaklessen van de directeur van de school had gehad.

WINNAARS De ontlading na een inspannende middag was groot. De Johannes Bogermanschool mocht zich de grote winnaar noemen. In een uitgelaten sfeer in de raadszaal mochten zij, uit handen van burgemeester Isabella, alle prijzen in ontvangst nemen. De 'Piet van Dam bokaal' voor groep B werd uitgereikt aan de directeur van de Johannes Bogermanschool. Deze bokaal is vernoemd naar de man die gedurende vele jaren het jeugd -en schoolschaken in Houten heeft georganiseerd. De 'Jan van der Werf bokaal' werd uitgereikt aan de eerste schaker van het winnende team in groep A. Deze bokaal is vernoemd naar de 'Godfather' van Schaakclub Houten. Zo kwam er een einde aan een gezellige, sportieve en intensieve middag.

advertentie
advertentie