Initiatiefnemers David Jimmink (l) en Jan de Jong voor aanvang van de raadsvergadering
Initiatiefnemers David Jimmink (l) en Jan de Jong voor aanvang van de raadsvergadering Martin Monkel

Voorlopig nog geen Houtens Ondernemersfonds

22 november 2019 om 11:25 Overig

HOUTEN De gemeenteraad heeft op 19 november jl. een raadsinitiatief voor het instellen van een ondernemersfonds behandeld. ,,Doel is dat het instellen van het fonds de samenwerking en onderlinge uitwisseling tussen ondernemers, ondernemerskoepels en andere belanghebbende partijen in de gemeente Houten versterkt''. Uit het debat volgt dat er onvoldoende steun is vanuit de raadsfracties. Reden voor de initiatiefnemers het voorstel in te trekken. Mogelijk dat het volgend jaar terugkomt op de agenda.

Martin Monkel

INITIATIEF Meestal bespreekt de raad voorstellen die door het college worden ingebracht. Het komt dus niet zo vaak voor dat raadsleden zelf het initiatief nemen een onderwerp te agenderen, wat dan door de collega-raadleden wordt beoordeeld. Bij een voorstel door het college reageert de wethouder op de vragen en opmerkingen die in de vergadering worden gemaakt. Bij een initiatief van de raad moeten de initiatiefnemers antwoord geven op vragen vanuit hun eigen raad. Dit was dus het geval tijdens de raadvergadering van 19 november a.s..
De heren Jan de Jong (CDA) en David Jimmink (GroenLinks) vragen de gemeenteraad in te stemmen met een gemeente-breed Ondernemersfonds. Het initiatief is tot stand gekomen in overleg met de koepelvereniging Ondernemend Houten. ,,Een ondernemersfonds biedt voor het bedrijfsleven de financiële mogelijkheid om activiteiten in gang te zetten die andere niet georganiseerd zouden kunnen worden. Het fonds bevordert de onderlinge samenwerking en de bestedingen van de ondernemers dragen bij aan het vestigingsklimaat en de economische ontwikkeling in de gemeente'', zo is te lezen in het voorstel. De bedoeling is dat het ondernemersfonds wordt gevoed met geld uit de verhoging van de OZB met een vast bedrag voor niet-woningen. Bijzondere omstandigheid is dat het college op de dag van de vergadering de raadsleden een reactie stuurt op het voorstel. Daaruit volgt dat het college blij is met dit initiatief en daar graag aan mee wil werken. Echter, vanwege de zorgvuldigheid van het proces geeft het college de raad ook enkele wezenlijke aandachtspunten mee. Deze richten zich vooral op zaken die nog nader moeten worden uitgewerkt en de toetsende rol die de raad daarin zou moeten hebben.

DRAAGVLAK Na de toelichting van De Jong als initiatiefnemer en wethouder Geerdes namens het college blijkt al snel dat er veel haken en ogen zitten aan het instellen van een ondernemersfonds. De fracties zijn over het algemeen wel content met de ideële doelen en een dergelijk initiatief uit de samenleving. Opgemerkt wordt dat ,,Dit waar mogelijk een kans moet krijgen'' en ,,Het is de ambitie voor een beter ondernemersklimaat". Daartegenover staat dat men zich afvraagt of alle ondernemers wel staan te trappelen om hieraan mee te doen. Kortom, is er voldoende draagvlak om een dergelijk fonds met een, via een verhoging van de OZB, verplichtend karakter in te stellen. Ook zijn de meeste fracties kritisch over het proces. ,,Het is haastwerk en dat in geen basis voor een zorgvuldige besluitvorming''. Uit de discussie volgt op een gegeven moment dat er onvoldoende steun is vanuit de raad om met dit initiatief akkoord te gaan. In ieder geval blijkt dat de fracties van D66, ITH, VVD, SGP en HA! niet vóór het initiatief zullen stemmen.
Na een schorsing door de voorzitter besluiten initiatiefnemers De Jong en Jimmink hun voorstel in te trekken. Dat geeft ze samen met de ondernemers meer tijd om onderzoek te doen aan het draagvlak en de gegeven aandachtspunten. De initiatiefnemers hebben toegezegd daar op een later moment mee terug te komen.

REACTIE ,,Er is geen sprake van teleurstelling'' zegt De Jong in een reactie. ,,Dit kan gebeuren in de politiek. Allereerst hebben we vastgesteld dat het belang van een Ondernemersfonds breed in de raad wordt gedeeld, maar dat er nog wel wat openstaande vragen zijn, waaronder de zorg dat het allemaal te snel en niet zorgvuldig genoeg is gegaan. Daar gaat nu in de komende tijd aan gewerkt worden''. Vanwege de voeding van het fonds uit de OZB kan de feitelijke instelling nog wel een jaar duren. Immers, de raad stelt op basis van de begroting in december de tarieven vast voor het daaropvolgende jaar. Mogelijk dat de financiële onderbouwing van het ondernemersfonds dan input is bij de Perspectiefnota 2021 die voor de zomer van 2020 wordt behandeld.

advertentie
advertentie