Afbeelding
Wakkere Akker

Houten in Balans in samenwerking met de Wakker Akker

21 november 2019 om 15:31 Maatschappelijk

HOUTEN Houten in Balans is een groepscursus gericht op het voorkomen van valongelukken. Deze cursus is voor ouderen boven de 65 jaar die zich onzeker voelen tijdens het lopen en in het afgelopen jaar een of meerdere keren gevallen zijn. In samenwerking met de initiatiefgroep 'Wakkere Akker', is er onder leiding van Fred Thomas (fysiotherapeut Medisch Centrum Leeburg) en Jenny Binsbergen (fysiotherapeut Medisch Centrum Hofspoor), een cursus in wijk de Akker van start gegaan. 

De Wakkere Akker is een initiatief binnen de wijk De Akker en ontstaan in het kader van veranderingen in de zorg: ,,Senioren moeten zolang mogelijk zelfstandig blijven wonen". Samen met bewoners uit de wijk kijkt de Wakkere Akker wat ze voor elkaar kunnen betekenen en hoe vraag en aanbod op elkaar kan worden afgestemd. Het bieden van passende en concrete oplossingen, dat is het doel van de 'Wakkere Akker' met als motto 'contact geeft energie'.

Tijdens een van de wekelijkse koffieochtenden van de Wakkere Akker is het idee ontstaan om de cursus Houten in Balans aan de bewoners van de wijk de Akker aan te bieden. Samen met de 13 contactpersonen binnen de wijk is een dochter van een wijkbewoonster met het idee aan de slag gegaan, en met succes. Op 11 oktober jl. zijn 20 cursisten onder leiding van Fred Thomas (fysiotherapeut Medisch Centrum Leeburg) en Jenny Binsbergen (fysiotherapeut Medisch Centrum Hofspoor),van start gegaan in de Basisschool de Velduil. Dit is de basisschool in de wijk waar we de ruimte mogen gebruiken voor zowel de wekelijkse koffie-ochtenden, als voor de Houten in Balans training. De cursus wordt door de gemeente Houten vrijwel volledig bekostigd, de cursist draagt € 35,-- zelf bij. 

Voor de Houten in Balans training wordt twee keer per week met elkaar geoefend, 10 weken lang. De groep oefent door middel van balansoefeningen, spierkrachtoefeningen, oefeningen om op te staan van stoel en grond. Natuurlijk wordt er ook informatie gedeeld en leert men van elkaar. Na afloop is er tijd om onder het genot van een kopje koffie of thee nog even gezellig met elkaar na te praten.

Op de wekelijkse koffieochtend van de Wakkere Akker vertelde een mevrouw dat zij bij een familiebezoek is gevallen. Toen iedereen haar overeind wilde helpen zei ze: ,,dat is niet nodig, dankzij de cursus kan ik zelfstandig overeind komen."

De ouderen leren van de cursus om vaster op hun benen te staan en zelfstandig overeind te komen, bovendien zorgt de cursus voor verbinding in de wijk! 

Kortom, de training Houten in Balans in de wijk De Akker is een groot succes!

advertentie
advertentie