Samenhang tussen natuur, recreatie en educatie
Samenhang tussen natuur, recreatie en educatie Martin Monkel

Plannen voor Nieuw Wulven vastgesteld

20 november 2019 om 13:24 Politiek

HOUTEN Op 19 november jl. heeft de gemeenteraad ingestemd met het aangepaste bestemmingsplan Het Nieuwe Bos Wulven. Aanleiding hiertoe is de realisatie van een restaurant, extra speel- en trimtoestellen, parkeerterreinen en een nieuwe afslag op de Rondweg. Met het vastgesteld bestemmingsplan kan de benodigde omgevingsvergunning worden verleend.

Martin Monkel

BEHEER Het bos Nieuw Wulven in 20 jaar geleden aangelegd als 'Recreatie om de Stad' (RodS) voor bewoners van Houten, Bunnik en Utrecht-Oost. IN 2012 heeft het Rijk de subsidies voor het beheer en onderhoud van dergelijke gebieden stopgezet. Staatsbosbeheer, eigenaar van Nieuw Wulven, moest dus op zoek naar nieuwe bronnen van inkomsten om de kosten voor het beheer te dekken. In overleg met de gemeenten Houten en Bunnik en de Provincie Utrecht zijn hiervoor plannen ontwikkeld, waarbij tevens gekeken is naar het vergroten van de recreatieve mogelijkheden van het gebied.

PLANNEN In 2015 zijn er rond ontwikkeling van Nieuw Wulven informatiebijeenkomsten gehouden voor omwonenden. In het Programma Ruimte is aangegeven dat in het Nieuwe Bos Wulven een duurzame kleinschalige horecavoorziening moet komen met een goede ontsluiting voor auto's en fietsen. Onderneemster Stella Heinen en haar zakenpartner René Willigenburg zijn eind 2016 al door Staatsbosbeheer geselecteerd om een plan te ontwikkelen. De opzet van 'Natuurlijke Recreatie Nieuw Wulven BV' sloot het beste aan bij de gestelde voorwaarden en zou de meeste inkomsten kunnen opleveren. Om de realisatie van het plan mogelijk te maken moet de gemeenteraad een nieuw bestemmingplan vaststellen. Hiervan heeft het ontwerp in mei van dit jaar ter inzage gelegen met de mogelijkheid daarop te reageren. Deze zogenaamde zienswijzen worden betrokken bij het besluit van de gemeenteraad over het bestemmingsplan.

NATUUR Het debat in de gemeenteraad speelt zich af in het spanningsveld tussen het behoud van de natuurwaarde en het toestaan van recreatieve voorzieningen. ,,Gaat recreatie en natuur hand in hand?" vraagt Inwonerspartij Toekomst Houten (ITH) zich af. ,,De natuur heeft het moeilijk in Nederland'' zegt GroenLinks (GL), ,,er is te weinig geld dus zijn we blij met initiatieven om de onderhoudskosten te dekken''. Zowel PvdA als VVD tonen zich voorstander van het toegankelijk maken van de natuur voor recreatie. Het CDA vindt het belangrijk om gebieden met natuur te versterken, maar maakt zich ook zorgen wat recreatie doet met die natuur. De CU beschouwt het bos als een ,,recreatieve bestemming met natuurwaarden'' iets waar D66 zich graag bij aansluit. ,,Het is een mooi gebied dat we aan steeds meer mensen moeten gunnen''. Net als ITH is de SGP kritischer: ,,Je moet het maar durven om horeca te realiseren in een natuurgebied''. Ook HoutenAnders! (HA!) kan zich niet vinden in de plannen die nu voorliggen.

ZORGEN Ondanks de overgrote instemming door de raad zijn er ook zorgen. Kenmerkend daarvoor is onder meer de ruimte die de auto krijgt als het gaat om de bereikbaarheid. Het bos is normaal na zonsondergang gesloten voor publiek. Maar als de horeca tot na dat moment nog open is moet het wel veilig zijn, bijvoorbeeld met verlichte fietspaden. Hiervoor wordt een motie ingediend. Die verlichting strookt echter niet met de rust die de natuur nodig heeft. Ook de afslag is een heikel punt en de mogelijkheid dat voetgangers vanuit de wijk De Velden de rondweg oversteken. Wethouder Hilde de Groot (GL) zegt dat er, wettelijk verplicht, bij de afslag geluidsarm asfalt wordt aangebracht. Ook is zij bereid gehoor te geven aan de motie over het verlichten van een fietsroute. Hiervoor zal overlegd worden met Staatsbosbeheer en de eigenaar van de horecagelegenheid. Tenslotte geeft de wethouder aan dat een(toekomstige) uitbreiding van de horecalocatie inhoudt dat het bestemmingsplan weer moet worden aangepast, waarbij de gemeenteraad opnieuw aan zet is.

Nieuwe situatie bestemmingsplan Bos Nieuw Wulven
advertentie
advertentie