Een penseelkever die in de bloem van de speerdistel is gedoken.
Een penseelkever die in de bloem van de speerdistel is gedoken. Nelleke Woortman

De tuin als levende natuur

4 november 2019 om 10:13 Nieuws Deel je nieuws

Tijdens het Fair en Duurzaam festival op 9 november in de Heemlanden is één van de programmapunten een lezing over wat nodig is om vogels, wilde bijen, vlinders en andere insecten naar je tuin te verleiden. Heidi Kamerling, docent op het Houtense Wellantcollege en trekker van de Groene Hotspot Houten verzorgt die lezing.

 

Mensen houden over het algemeen erg van natuur en daarom wandelen, fietsen of vertoeven ze er graag. Waarom dan niet van de tuin ook een klein stukje natuur maken? In gesprek met Heidi Kamerling blijkt een nog veel belangrijkere reden om je tuin een natuurlijke invulling te geven. We maken ons allemaal zorgen over de afnemende aantallen en soorten vogels en insecten en vragen ons af wat we kunnen doen. Volgens Heidi kunnen particuliere tuinen in ons verstedelijkte Nederland een grote rol spelen in het ondersteunen van de onder druk staande biodiversiteit. Heidi: “En dan gaat het over planten, want als je je tuin inricht met een diversiteit aan insecten trekkende planten dan komen de vogels, vlinders, bijen enz. vanzelf. En helemaal wanneer een hele wijk daar voor zorgt, want dan creëer je ‘stepping stones’ waardoor de dieren (weer) kunnen beschikken over een groter leef- eet- en rustgebied. De ruimte voor dergelijke beplanting kan een belangrijke bijdrage leveren aan biodiversiteit; tuinen kunnen als kleine ecosystemen een verbinding maken met grotere ecosystemen.” Suggesties voor beplanting zijn bijvoorbeeld te vinden op https://bijenplanten.groenehotspothouten.nl/.

Heidi Kamerling zoemt in haar lezing vooral in op het belang van de wilde bijen en vertelt daar aanstekelijk over. Iedereen is welkom om de lezing en het festival bij te wonen (12.15-16.30 uur). Alle bezoekers kunnen tijdens de middag ook meebepalen welke van de drie uit de online poll genomineerde projecten de Groene Keus van 2019 wint.

advertentie
advertentie