Jana Smith overhandigt het eerste potje met Vergeet-me-niet zaadjes aan Paulien Geraerts
Jana Smith overhandigt het eerste potje met Vergeet-me-niet zaadjes aan Paulien Geraerts Irene van Valen

Jana Smith bezoekt Alzheimer Café

18 oktober 2019 om 07:13 Maatschappelijk

HOUTEN Kroegbaas Paulien Geraerts opende maandagavond 14 oktober een speciaal Alzheimer Café waarbij wethouder Jana Smith te gast was. Jana overhandigde een potje met zaadjes van Vergeet-me-nietjes aan Paulien. Het bloempje staat symbool voor het feit dat mensen met dementie niet worden vergeten. Later op de avond kregen alle gasten een potje.

 

Irene van Valen

IK ZIE JE Met een mini bloempotje in haar hand, sprak Jana de Cafébezoekers toe: ,,Ik kom jullie aanmoedigen. Ik zie jullie. Mensen in Houten moeten jullie leren zien en weten dat dementie niet eng is. Het is goed om te weten hoe we kunnen helpen en ondersteunen. Wij planten zaadjes zodat er iets bloeit en mensen jullie zien." Het is goed om de schaamte rondom dementie te doorbreken. Mensen moeten open, waardoor vreemd gedrag begrepen wordt en mensen beter anticiperen en reageren.

VERTROUWD THUIS Na Jana, maakte Noreen Visch, werkzaam bij ZorgSpectrum, het nieuwe zorgconcept 'VERTROUWD THUIS' in Houten bekend. ,,Wij zien mensen die overbelast raken en bieden met dit aanbod de mantelzorger wat tijd voor zichzelf. Daarnaast is blokzorg mogelijk. Wij nemen dan een aantal uur zorg uit handen", legde ze uit. VERTROUWD THUIS is bedoeld voor mensen met een ruime zorgvraag maar thuis willen blijven wonen. Cliënten ontvangen zorg die vergelijkbaar is met de ondersteuning in een verpleeghuis, maar in de eigen vertrouwde omgeving. Samen met de cliënt en zijn of haar netwerk wordt bekeken welke zorg nodig is en hoe zij daarop kunnen aansluiten. Noreen stelde twee uitvoerende krachten voor, verpleegkundige Anouk Romijn en helpende Melanie Breuer. VEILIG THUIS start deze maand. Dat werd gevierd met lekkers bij de koffie.

STER VAN DE AVOND Elk Alzheimer Café kent een speciale gast, de Ster van de Avond. Deze avond was psycholoog Maartje Hoens de ster. Zij vertelde over de verschillende vormen van dementie nadat zij het verschil tussen dementie en vergeetachtigheid uitlegde. Vergeetachtigheid is dat je even vergeet wat je ook alweer wilde kopen. Dat is niet blijvend en we kennen het allemaal. Bij dementie raken mensen voorgoed dingen kwijt, ze vergeten te eten of raken de weg kwijt. Er kan herhaald gedrag ontstaan, zoals vier keer bellen met dezelfde vraag. Dat kan lastig zijn voor de omgeving, maar de persoon zelf ervaart het net zo goed als hinderlijk. Het maakt hen ongeduldig.

VORMEN VAN DEMENTIE Dementie is de verzamelnaam voor alle hersenziekten waarbij dingen vergeten en lastig worden. Vergeetachtigheid en geheugenproblemen staan op de voorgrond en klachten verergeren. Alzheimer is de meest voorkomende vorm. Bij frontaalkwab dementie is vooral sprake van veranderd gedrag en gedragsproblemen, terwijl het geheugen gespaard blijft. Er is geen inzicht in het eigen gedrag, terwijl de omgeving ziet dat het gedrag niet klopt. Vasculaire dementie is een vorm van dementie die ontstaat als gevolg van schade door kleine herseninfarcten. Deze vorm verloopt trapsgewijs en kan tijdelijk stil staan. Omdat de infarcten niet altijd in het deel van het geheugen plaatsvinden, ontstaat er niet altijd geheugenschade. Wel is het een vorm van dementie omdat het problemen in het denken, gedrag, geheugen of bewegen veroorzaakt. Iemand wordt zorgafhankelijk en de situatie verslechtert. Lewy body dementie is een vorm die lijkt op Alzheimer en de ziekte van Parkinson. Waardoor mogelijk een verkeerde diagnose wordt gesteld. Het beloop is wisselend en verloopt snel waarbij beven en het zetten van kleine stappen voorkomen. Daarnaast krijgt een persoon visuele hallucinaties, dingen zien die er niet zijn. Belangrijk is delirium uit te sluiten. Het is een tijdelijke waan, veroorzaakt door lichamelijk problemen. Door de lichamelijke klachten te behandelen verdwijnen de psychische klachten. De diagnose van dementie wordt gedaan door een neuroloog of psycholoog na een neuropsychologisch onderzoek en bij een klassiek ziektebeeld door de huisarts. Na de diagnose zal veelal de zorgverlener informatie verstrekken over organisaties die hulp kunnen bieden zoals het Mobiel Geriatrisch Team, de mantelzorgmakelaar en van Houten&co. Vooral voor de mensen om een persoon heen is de diagnose belangrijk. Zij kunnen leren hoe te reageren, hulp zoeken en informeren wat de gevolgen zijn.

STELLINGEN Het Alzheimer Café werd afgesloten met een aantal stellingen: Ook jonge mensen kunnen dementie krijgen. Puzzelen helpt niet tegen dementie. Wel is het belangrijk actief en onder de mensen te blijven en overgewicht, teveel alcohol en hoge bloeddruk te voorkomen. Er bestaat geen medicijn tegen dementie en bij een diagnose hoeft iemand niet perse opgenomen te worden in een verpleeghuis. Veel mensen wonen thuis en hebben kwaliteit van leven, soms met tussenvormen zoals dagbehandeling.

VOLGEND CAFÉ Tijdens het Alzheimer Café op 11 november is innovatiedeskundige Jochem Ooijvaar de Ster van de avond. Hij vertelt over innovaties en neemt Robot Tessa mee. De koffie staat klaar om 19.00 uur in het Haltna Huis. Iedereen die geïnteresseerd is kan vrij binnen lopen. Het programma start om 19.30 uur.

V.l.n.r. verpleegkundige Anouk Romijn, helpende Melanie Breuer en Noreen Visch stellen zich voor als team van VERTROUWD THUIS
Ster van de avond, psycholoog Maartje Hoens (links) legt verschillende vormen van dementie uit. Paulien Geraerts (rechts) leidt de avond
De potjes met Vergeet-me-niet zaadjes voor alle Café bezoekers
Een traktatie vanwege de start van VERTROUWD THUIS
advertentie
advertentie