Maatwerk windpark Houten voorlopig niet van de baan
Maatwerk windpark Houten voorlopig niet van de baan Martin Monkel

Maatwerk windpark Houten blijft ongewijzigd

3 oktober 2019 om 09:25 Politiek

HOUTEN Het rumoer uit het debat over windpark Goyerbrug is nauwelijks verstomd of het college neemt een nieuw besluit over windmolens. Dit keer windpark Houten waar het college besluit om de maatwerkvoorschriften te handhaven. ,,Dat hebben we afgesproken met betrokkenen en wij willen ons aan die afspraak houden'' zegt wethouder Hilde de Groot (GL) in haar toelichting.

Martin Monkel

VERZOEK Het handhaven van het aangepaste draaiprogramma voor de turbines van windpark Houten lijkt een herhaling van zetten. Immers in maart van dit jaar besloot het college en daarna de gemeenteraad tot hetzelfde. ,,De in 2018 uitgevoerde proef met een aangepast draaiprogramma heeft niet aangetoond dat daarmee de geluidoverlast is verminderd''. De toen ingediend motie gaf aan dat er sprake moest zijn van vermindering van de (geluid)overlast, wat dus niet het geval is.
Door Eneco, UWind en enkele particulieren is een bezwaar ingediend met het verzoek de maatwerkvoorschriften op deze molens te schrappen. Logisch, want de opbrengst van het windpark blijft achter bij de eerder geschetste verwachtingen. Dit bezwaar is recent behandeld door de bezwaarschriftencommissie van de gemeente. Die heeft geoordeeld dat de gemeente een nieuw besluit moet nemen met een betere onderbouwing van de argumenten. Dat heeft het college gedaan en heeft in het verlengde daarvan besloten het maatwerk voor windpark Houten te handhaven.

HAALBAAR Het is de vraag of het vastgesteld maatwerk op den duur haalbaar blijft. De gemaakte afspraken voor het draairegime zijn bovenwettelijk, geven dus zwaardere voorwaarden dan volgende de huidige regelgeving kan worden afgedwongen. Daarmee kan het maatwerk juridisch worden aangevochten. ,,Geen maatwerk maakt het leven wel makkelijker'' zegt De Groot. ,,Het handhaven op basis van het wettelijke activiteitenbesluit is veel handiger''. Als bijvoorbeeld Eneco de gang naar de rechter maakt is er een kans dat het maatwerk eraf gaat? Daar wil de wethouder op dit moment nog geen uitspraak over doen. Zij wacht dat proces af en houdt zich nu aan de gemaakte afspraak met de bewoners.

advertentie
advertentie