De Honswijkerplas is in 2014 aangelegd als recreatiegebied
De Honswijkerplas is in 2014 aangelegd als recreatiegebied Archief BDUMedia

Licht verontreinigde grond gebruikt in Honswijkerplas, aldus Zembla

27 september 2019 om 18:05 Maatschappelijk

HOUTEN Zembla, van BNNVARA, meldt in een tv uitzending 'Gokken met bagger' dat de bodem van de Honswijkerplas in de buurt van Houten is in 2017 opgehoogd met bagger en licht verontreinigde grond. Sinds 2014 zwemmen mensen in de plas, maar de recreanten zijn niet op de hoogte gesteld van de manier waarop de plas ondieper is gemaakt.

Zembla: ,,De Honswijkerplas ligt langs de Lek bij Tull en 't Waal. Voor het verondiepen (ondieper maken) van de plas is onder andere gebruik gemaakt van bagger die is vrijgekomen bij werkzaamheden door Rijkswaterstaat aan de Beatrixsluis in Nieuwegein, een paar kilometer verderop. Daarnaast is bagger gebruikt uit de gekanaliseerde Hollandse IJssel in de omgeving van Gouda, de Westelijke Landtong bij IJmuiden en de Uilenvlietsehaven in Heerjansdam.

Er is met omwonenden uit Tull en 't Waal over het verondiepingsproject van de Honswijkerplas gesproken in een zogenaamde 'klankbordgroep'. Daarin is wel verteld dat er bagger uit de werkzaamheden bij de Beatrixsluis zou worden gebruikt. "Maar ons is uitdrukkelijk verzekerd dat het om schone grond en bagger gaat", zegt een deelnemer aan de klankbordgroep.
Lees het hele artikel op https://www.bnnvara.nl/zembla/artikelen/verontreinigde-grond-in-zwemplas-bij-houten-gestort

REACTIE GEMEENTE HOUTEN Gemeente Houten laat op Facebook weten: 

,,We snappen dat de tv-uitzending en het nieuwsbericht van Zembla over het verondiepen van de Honswijkerplas tot bezorgdheid en vragen hebben geleid. We hopen met dit bericht meer duidelijkheid te geven.

De grond en bagger die bij het werk in de Honswijkerplas wordt gebruikt, voldoet aan strikte wettelijke regels. Daar vindt controle op plaats.

De verondieping (oftewel: het ondieper maken met grond of bagger) gebeurt in het zuidelijke deel van de plas, ten zuiden van de dam. Dat is de natuurplas. In de recreatie- of zwemplas, dat is het noordelijke deel van de plas, speelt de verondieping niet.

De kwaliteit van het water in de recreatie- of zwemplas wordt door de provincie tijdens het zwemseizoen gecontroleerd. Wil je weten of het veilig is om er te zwemmen? Kijk dan voor actuele informatie op zwemwater.nl.

Veel informatie over het werk in de Honswijkerplas vind je op https://bit.ly/2lD7ldF. Dat is de website van de uitvoerder die daar in opdracht van het recreatieschap aan de slag is. Je vindt er onder andere tekeningen van hoe het eruit gaat zien. Maar ook uitgebreide documentatie over de gebruikte grond en de regels waar die aan voldoet."

De SGP heeft inmiddels schriftelijke vragen gesteld aan het college over deze kwestie. 

advertentie
advertentie