wapperende vredesvlag
wapperende vredesvlag Thea van den Ham

Vredesweek 2019 in Houten

23 september 2019 om 15:32 Religie

HOUTEN Het motto van de vredesweek is dit jaar 'Vrede verbindt over grenzen'.  In de toelichting op dit motto staat dat het nodig is om een alternatief te ontwikkelen voor het vele geweld dat er in de wereld is: ,,Onze samenleving heeft behoefte aan mensen die bereid zijn om uit hun comfortzone te stappen en laten zien dat er een alternatief is voor het geweld. Dan kunnen we laten zien dat conflicten op een constructieve manier kunnen worden opgelost. 

Nederland is een relatief veilige samenleving, al worden we wel vrijwel dagelijks geconfronteerd met de gevolgen van conflicten en geweld elders in de wereld. De felle discussies over de terugkeer van Syrië-gangers en hun kinderen en de angst voor gewelddadige aanslagen geven allerminst een beeld van de vredige samenleving. De vele conflicten in de wereld, met als gruwelijk dieptepunt het religieuze geweld van de Islamitische Staat in Syrië en Irak, werpen wel degelijk een schaduw over onze vanzelfsprekende veiligheid.

Maar is dit wel het hele verhaal? Nee, ook in het Midden Oosten zijn er velen die vanuit hun mogelijkheden werken aan vrede. Men wil in de vredesweek aandacht schenken aan het vredesproject van de katholieke bisschop in Noord Irak. Bisschop Yousif Thomas Mirkis werkt in Noord-Irak (Kirkuk/Sulaymania) aan de opvang van jonge mensen (vaak ontheemden) en probeert ze te helpen aan een opleiding om ze te bekwamen hun verwoeste samenleving weer op te bouwen. Daarnaast biedt hij hulp en opvang aan bedreigde vluchtelingen (onder andere Yezidi's). Vanuit Nederland wordt dit werk ondersteund door een bevlogen religieuze, Yosé Höhne, die een Nederlandse werkgroep heeft gevormd om dit project bekend te maken en naar financieringsmogelijkheden te zoeken. Zij heeft inmiddels ook diverse films gemaakt over dit project.

Zij komt over haar project en werk te vertellen. Donderdagavond 26 september komt zij naar Houten. Locatie: R.K. Dagkapel, Loerikseweg 12. Tijd: 20.00uur.  Werkgroep Vredesweek Houten 2019 (Lennart Vriens, Roswita van der Voort, Jacqueline Theunissen en Aleid Groothoff).

advertentie
advertentie