Windmolenpark Horn 1 voor de kust van Denemarken
Windmolenpark Horn 1 voor de kust van Denemarken Foto: Vattenfall

Windmolens zijn helemaal niet klimaatneutraal

22 september 2019 om 18:17 Politiek Deel je nieuws

Windmoplens zijn niet klimaatneutraal, of als je dat liever hebt “weerneutraal”. Ze schudden de lucht behoorlijk door elkaar en dat heeft merkwaardige effecten. Kijk eens naar het plaatje hieronder

Windmolens op zee in de mist? Nou nee, als het mistig is waait het meestal niet. De waterdruppeltjes achter de windmolens worden veroorzaakt door de windmolens. Die molens halen energie uit de luchtstroom, waardoor er achter de molen een lagere druk heerst dan vóór de molen. De lucht die voorbij stroomt boven de molen is warmer en valt als het ware in dat lagedrukgebiedje achter de molen. Meestal is dat temperatuurverschil tussen die luchtlagen niet zo opmerkelijk, dan zie je het niet, maar die luchtstroom is altijd zo verstoord, tenzij de molen niet draait uiteraard.

Vogels die met die luchtstroom meevliegen gaan met die luchtstroom mee naar beneden. Zw waaiern zo de wieken van de volgende molen in.

Achter de molen is het kouder, het vocht uit die hogere luchtlaag condenseert daardoor tot druppeltjes en dat veroorzaakt die pluimen. Ook is de luchtstroom verstoord door de draaiende wieken, waardoor de molens na de voorste een lagere opbrengst hebben.

Om een idee te krijgen van de grootte: dit is windpark Horn1 voor de kust bij Denemarken. De molens zijn 70 meter hoog (ashoogte, net zo groot als die in Houten) en staan 560 meter uit elkaar. U ziet, zo'n condenspluim is gemakkelijk 1,5 kilometer lang. Zo'n foto van hogere molens hebben we niet. De ashoogte van de molens aan de Goyerbrug is 2x zo hoog (160 meter) en het oppervlak van de wieken is het viervoudige van die op de foto, dus die pluim achter de molens aan de Goyerbrug is zeker niet korter.

Maar het betekent altijd dat achter de molens de luchtvochtigheid hoger is, het zal vaker mistig zijn, en als de afkoeling heel sterk is zal het regenen. Achter de molen is het zo altijd vochtiger dan ervoor. Bovendien, de regen die door de windmolens hier valt kan onmogelijk ergens anders vallen. Een windmolen heeft dus grote invloed op het plaatselijke klimaat, het microklimaat. Met een overheersende windrichting uit het zuidwesten zul je daar het meeste van zien ten noordoosten van de Goyerbrug. In Werkhoven en Cothen wordt het dus natter. En later wellicht ook in Wijk bij Duurstede.

advertentie
advertentie