Gratis elektriciteit door windmolens? Echt niet!

21 september 2019 om 11:59 Politiek Deel je nieuws

Gratis licht in de WC, dag en nacht. De windmolens aan de Goyerbrug leveren voldoende energie om alle haast 20.000 huishoudens van Houten van energie te voorzien. Klinkt goed, windenergie is gratis dus dat wordt genieten met al die elektrische auto’s.

Die windenergie wordt alleen geleverd als het waait. Als het niet waait, of als het niet hard genoeg waait, moet er een gasgestookte elektriciteitscentrale bijspringen om het tekort aan te vullen. Omgekeerd, bij een stevige windvlaag moet die centrale weer minder leveren, anders gaat het lampje in de WC kapot. Zo’n centrale werkt dus zeer inefficiënt. Vergelijk het maar met een auto. Op de snelweg met een constante snelheid is het benzineverbruik redelijk laag, maar in de stad, met regelmatig remmen en weer optrekken, is het gemakkelijk het dubbele.

Bij windenergie is het nog een slagje erger dan stadsverkeer. Als de windsnelheid verdubbelt wordt er acht keer zoveel energie geleverd, als de windsnelheid verdrievoudigt is dat 27 keer zoveel energie. En omgekeerd geldt uiteraard hetzelfde, de halve windsnelheid betekent één achtste van de geleverde energie. Een windmolen levert altijd super stadsverkeer op voor de gascentrale, zeer inefficiënt. Sommetje: een windmolen die bij windkracht 6, dat is ±25 km per uur, zijn maximale vermogen levert van bijvoorbeeld 5000 kW, levert hij bij windkracht 4, dat is ±12,5 km per uur, slechts 625 kW. Daaronder draait hij voor de show. En windkracht 4 is helemaal niet lekker in de tuin.

Zo wordt een groot gedeelte van de bespaarde CO2 uitstoot door die windmolen weer tenietgedaan door die noodzakelijke gascentrale. Zonder die centrale voor de stabilisatie heb je niets aan windenergie, het is dan onbruikbaar, ook voor 20.000 WC-lampjes.
Windmolens besparen zo veel minder CO2 dan je denkt. Gratis bestaat niet, maar dat wist je al. Bovendien, die broodnodige gascentrale staat niet op de rekening van de windmolens. Gekker nog, de windmolens staan wel op de rekening van de centrales. U betaalt het allemaal via de elektriciteitsrekening. Altijd.

Samenwerkingsverband Geen Goyerwind

 

 

advertentie
advertentie