Het Plein, straks met of zonder muziektent?
Het Plein, straks met of zonder muziektent? TS

Vervolg op ontwikkeling Oude Dorp

3 september 2019 om 10:15 partnercontent

HOUTEN Voor de zomer van dit jaar is de 'wandeling' gestart langs een aantal kenmerkende plekken in het Oude Dorp. ,,Sta stil bij diverse plekken en geeft je mening door vragen te beantwoorden'' zei wethouder Herman Geerdes op 12 juli jl. Dat heeft inmiddels 275 reacties opgeleverd die gebruikt gaan worden in de tweede fase van 'een frisse blik op het Oude Dorp'.

Martin Monkel

DOEL Het doel van de 'frisse blik' is om van het Oude Dorp een aantrekkelijker, levendiger gebied te maken met een evenwichtige mix aan functies. Daarvoor heeft de gemeenteraad in juni een startnotitie vastgesteld waarin de uitgangspunten zijn opgenomen. Die uitgangspunten richten zich vooral op het historische waarden van het Oude Dorp, maar er moeten ook oplossingen gevonden worden voor het verkeer, horeca en detailhandel en de (her)inrichting van de openbare ruimte. Ten aanzien van dat laatste gaat het specifiek over de bestemming van de Van Harte school en De Grund.

Uitgangspunt is tevens dat de informatie voor deze ontwikkeling verzameld wordt samen met bewoners en belanghebbenden. Vandaar de eerder georganiseerde startbijeenkomst en de wandeling die iedereen deze zomer kon maken.

ATELIERS Wethouder Geerdes is tevreden over de reacties die zijn ingediend. ,,Daaruit volgt in ieder geval dat veel mensen waardering hebben voor het historische karakter van het Oude Dorp'' zegt hij. ,,Maar ook zijn de reacties vaak tegenstrijdig. De één wil de muziektent op het Plein behouden, een ander wil deze juist op een andere plek hebben. Moet het parkeren autoluw of autovrij worden en op welke schaal moet de horeca en de detailhandel zich ontwikkelen?'' Volgens hem is er echter heel veel informatie om de volgende fase in te gaan. Dat betekent dat de gemeente vanaf 26 september op vier donderdagen achter elkaar werkateliers organiseert waarin het materiaal uit de 275 reactie in beeld wordt gebracht. ,,Dat gebeurt weer samen met de mensen die zich al eerder hebben aangemeld, maar ook andere geïnteresseerden kunnen aanschuiven'' aldus Geerdes. De gemeente verstuurt daarvoor binnenkort de uitnodigingen, onder meer via de sociale media en de gemeenterubriek. Hij verwacht dat de gespreksthema's zich vooral zullen richten op de uitstraling van het Oude Dorp, de balans tussen horeca en detailhandel en de verkeersstructuur.
Aan de hand van de resultaten werkt de gemeente voorstellen uit voor de verder ontwikkeling. De inspraak hierop en het besluit over de (her)ontwikkeling van 'het hart van Houten' staan gepland in het voorjaar 2020.

advertentie
advertentie