Vlnr Valkenburg, Moor, Jongerius en De Graaf
Vlnr Valkenburg, Moor, Jongerius en De Graaf FC Delta Sports'95

Jeroen Manschot reikt via Skype bokalen uit

30 augustus 2019 om 10:27 Voetbal

HOUTEN Op donderdagavond 29 augustus ontvingen vier FC Delta Sports'95 (jeugd)scheidsrechters op een heel bijzondere wijze de Jeroen Manschot bokaal 2018-2019. Eredivisiescheidsrechter en lid van de scheidsrechtercommissie Manschot, waarnaar de prijs is vernoem , reikt de bokalen uit, alleen ditmaal vanuit Israël via een Skype-verbinding.

De bijzondere jaarlijkse waarderingsprijs van de vereniging, wordt al sinds 2007 uitgereikt. Een traditie vanuit de scheidsrechtercommissie, die daarmee een aantal leden in het zonnetje zet en het belang van goede arbitrage onderstreept. Het feestje werd kort ervoor bijna verstoord door een aanstelling van Manschot voor een Play-offs wedstrijd van de Europa League in Israël dezelfde dag. Gelukkig bleek een Skype-verbinding voor de wedstrijd de oplossing.

JEUGDTALENTBOKAAL Met een grote glimlach op het gezicht ontving Jesse Moor de Jeugd talentbokaal. Volgens Manschot krijgt de 13-jarige de bokaal vanwege zijn nu al bijzondere uitstraling op het veld. ,,Je zou denken dat hij al meerdere seizoenen ervaring heeft. Jesse is al heel goed in staat om met woord, gebaar en intonatie van fluiten precies aan te geven wat hij wil en met het gewenste gevolg. Wellicht draagt zijn prachtige felgekleurde KNVB scheidsrechtertenue daar ook wel een beetje aan bij. Hij is zeer zelfverzekerd en al een trotse wedstrijdbegeleider. Voor jeugdspelers die al snel naar de scheidsrechter kijken, is dat erg plezierig." Jesse lachend: ,,Ik ben er heel trots op en ik vind het ook heel leuk om te doen."

JEUGDBOKAAL De verbazing is overduidelijk op het gezicht van Jet Jongerius af te lezen als haar naam wordt genoemd als winnares van de Jeugdbokaal. Jongerius: ,,Huhh.. ik doe dit nog maar één seizoen." Manschot ziet het anders: ,,Jet is een van de vrouwelijke jeugdscheidsrechters waar de club trots op is. Zij is assertief, wat zich uit in goed voor zichzelf opkomen. Daarmee maakt ze al een flinke stap in haar weerbaarheid ontwikkeling op het veld. Heel handig als je niet in de stress raakt door zeurende ouders of leiders langs de zijlijn. Zo vertelt ze gewoon dat het gedrag niet op prijs gesteld wordt. Wat haar ook siert, is het feit dat bij een blessure van een speler of speelster zij gelijk ook maar de rol van verzorging en behandeling op zich neemt. Zij is een van onze nieuwe boegbeelden van de damesafdeling en daar zijn wij heel zuinig op."

Voor Jongerius is de Française Stéphanie Frappart, haar grootse voorbeeld. ,,Die is heel duidelijk en blijft vooral zichzelf."

G-TEAM SCHEIDSRECHTERBOKAAL ,,Hoor ik dat nu goed?", denkt de bijna 20-jarige Mika Valkenburg. Ja, hij hoort het goed. Manschot noemt toch echt zijn naam als bokaalwinnaar. Manschot enthousiast: ,,Ik heb waardering voor hem. Van jeugd G-speler doorgroeien naar G-scheidsrechter, dat is best knap. Mika kijkt altijd eerst de kat uit de boom hoe zijn teamgenoot en vriend Mark het ervan afbrengt. Gaat dat goed, dan kan hij dat ook. En zo is hij G-scheidsrechter geworden. Bij zijn eerste optreden was hij toch wel een beetje zenuwachtig. Hij liep straal langs een van de scheidsrechtercommissieleden heen die hem succes kwam wensen. Inmiddels heeft hij daar al lang geen last meer van. Mika is extreem leergierig en kijkt op zaterdagen vaak met zijn vriend naar andere scheidsrechters om van te leren. Hij is ook heel vriendelijk en lacht altijd zowel binnen- als buiten het veld."

 De vereniging is trots op dit soort actieve leden zegt Manschot. ,,Wat ons betreft mag hij nog lang G-jeugdscheidsrechter blijven." (samen met zijn vriend Mark). Valkenburg stralend met de bokaal in de hand: ,,Dat ik het krijg, dan doe ik het zeker goed."

SENIORENBOKAAL Eenenveertig jaar geleden begint voor de seniorenbokaalwinnaar Gerald de Graaf zijn scheidsrechtercarrière. Manschot: ,,Hij fluit heel goed, want in no time leidt hij op hoog niveau wedstrijden. Een persoon met een op en top scheidsrechtermentaliteit met bijbehorende uitstraling. Een die je niet op een foutieve spelregeltoepassing zal betrappen, want hij is werkelijk een wandelend spelregelboekje. Inmiddels is hij al meer dan 20 jaar actief binnen de vereniging. De Graaf stopt een aantal jaren geleden met fluiten vanwege lichamelijke beperkingen. Bij de pakken neerzitten doet hij niet, want hij biedt zich aan bij de scheidsrechterbegeleidingsgroep."

 Met zijn jarenlange ervaring als opleider van treinmachinisten begeleidt en coacht hij, met passie, kennis en kunde, de (jeugd)scheidsrechters. Manschot: ,,Niet vreemd dat zijn manier van coachen door alle geledingen op prijs wordt gesteld."

,,Ik ben werkelijk overdonderd", zegt de Graaf, ,,totaal niet verwacht en heel leuk dat ik dat krijg als dank voor mijn jarenlange inzet als scheidsrechter en scheidsrechter begeleider/coach voor de vereniging." 

Voor Manschot was de bokaaluitreiking ook even wennen. ,,Ik ben blij dat ik toch op deze wijze een bijdrage kan leveren, maar vooral leuk voor de ontvangers: ere wie ere toekomt." 

advertentie
advertentie