Wateroverlast in de Wickenburghselaan: stresstest voor extreme regenbuien?
Wateroverlast in de Wickenburghselaan: stresstest voor extreme regenbuien? Willy Kruijssen

Wateroverlast Wickenburghselaan nu oplossen

3 augustus 2019 om 16:31 partnercontent

HOUTEN  Al jaren is er sprake van wateroverlast achter de woningen van de Wickenburghselaan in Schalkwijk. Kelders en schuren staan daardoor regelmatig onder water. De bewoners hebben begin juli een brandbrief gestuurd aan Woningbouwcoöperatie Viveste. In de raadsvergadering van 16 juli jl. heeft Inwoners Partij Houten (ITH) vragen gesteld over dit probleem. Door bouwbedrijf Dura Vermeer wordt inmiddels een onderzoek ingesteld.  

Martin Monkel

PROBLEEM Dat er een probleem is wordt duidelijk in een gesprek met Willy Kruijssen, huurder, en Johan van der Gun, eigenaar van een woning aan de Wickenburghselaan. ,,De wateroverlast is een bestaand probleem, maar met het realiseren van het nieuwbouwplan Wickengaard achter de Wickenburghselaan verwachten we dat het probleem alleen maar groter wordt'' zegt Kruijssen.
,,Je kan niet zeggen dat het probleem begonnen is toen de sloot tussen de tuinen en de boomgaard is gedempt'' vult Van der Gun aan. ,,Het werd toen zichtbaar in de tuinen. Afvoerproblemen zijn er al veel langer, wij zijn al ruim 30 jaar in overleg met de gemeente en het waterschap om de wateroverlast in deze hoek op te lossen. Het is het laagste stuk van Schalkwijk, de capaciteit van de riolering is beperkt en heel veel oppervlaktewater wordt in dit gebied afgevoerd. Dus je zit klem op je eigen perceel'' aldus Van der Gun.
Kruijssen: ,,Bij waterproblemen in de toekomst zijn wij als huurders als eerste de klos, we zitten gewoon op het laagste punt van het dorp en dan moet je een heel goed afvoerplan hebben voor je gaat bouwen. Of gewoon daar niet bouwen, want het waterpeil blijft hier ook in de toekomst het probleem''. Het dempen van de sloot is gedaan op verzoek van de toenmalige eigenaar van de boomgaard. Wel is er toen een afvoerbuis aangebracht die aansluit op de Spoorsloot. ,,Maar dan moet een reguliere afvoer op dat waterpeil wel mogelijk zijn'' zegt Van der Gun.

BRIEF ,,Wateroverlast nu oplossen, voorkomen is beter dan genezen''. Dat is de kern van de brandbrief van 10 juli jl. die de betrokken bewoners aan Viveste hebben gestuurd. ,,Juist nu de perenboomgaard op de schop gaat voor woningbouw is het een goede oplossing de sloot weer terug te brengen achter de huizen. Het water kan dan zijn weg vinden en wateroverlast in de tuinen en schuren is dan opgelost''. In haar reactie van 27 juli jl. schrijft Viveste onder meer dat de coöperatie betrokken is bij de ontwikkeling van het nieuwbouwproject Wickengaard. ,,Wij kijken daarin  mee om de aansluiting tussen de bestaande en nieuwe woningen zo goed mogelijk vorm te geven. Hierbij speelt naast de ontsluiting ook de waterafvoer een belangrijke rol''.

ONDERZOEK Ligt de oplossing dan niet in de nieuwbouw met nieuwe rioleringen en een adequate drainage? ''Het terrein voor de nieuwbouw van Wickengaard wordt ca. 1 meter opgehoogd'' zegt Van der Gun ,,dan kom je hier in een soort badkuip terecht''. ,,De bewoners hebben het gevoel dat zij in deze kwestie niet serieus genomen worden'' zegt ITH in het vragenhalfuurtje. ,,Dit probleem is al jaren bekend bij Viveste maar tot  nu toe is er niets gedaan om dit op te lossen''.
,,Het is inderdaad een bekend probleem en bouwbedrijf Dura Vermeer heeft dit ook gemeld tijdens de inwonersavond over de nieuwbouw'' zegt wethouder Hilde de Groot. ,,Het bedrijf heeft een technisch bureau ingeschakeld om onderzoek te doen naar de wateroverlast. Ik verwacht dat het onderzoeksrapport in het najaar beschikbaar komt''. Desgevraagd geeft De Groot aan dat de gemeente zorg draagt dat het bouwbedrijf hierin correct handelt. Zij kan niet toezeggen dat de sloot weer terugkomt. ,,Ik zal echter de oplossing uitdrukkelijk monitoren''. De heren Van der Gun en Kruijssen zullen er, mede namens de andere bewoners, in ieder geval bij de gemeente op aandringen dat dit probleem van wateroverlast bij de nieuwe bestemming wordt geregeld.

advertentie
advertentie