Hans van Rooijen en Hanneke van Sommeren met hun dochtertje Juliet.
Hans van Rooijen en Hanneke van Sommeren met hun dochtertje Juliet. Michel Broekhuizen

'Wij willen boeren en burgers met elkaar verbinden'

31 juli 2019 om 07:39 lokaal

De Kromme Rijn, Cothen

door Michel Broekhuizen

Overnachten in B&B's wordt steeds populairder. Logisch, want het is een heerlijke manier om een streek maar ook de bewoners op een ontspannen manier te leren kennen. Ook in onze regio zitten echte pareltjes, maar je moet ze net weten te vinden. Wij selecteerden er zes voor u.

Geen Bed & Breakfast, maar een Boer & Bed. Dat is B&B De Kromme Rijn in Cothen met recht. Hier maak je met een verblijf in het luxe, recent gebouwde bakhuisje echt onderdeel uit van het boerenbestaan dat Hans van Rooijen (47) en Hanneke van Sommeren (32) hier leiden tussen de koeien. Wie zich daartoe geroepen voelt, mag bij het krieken van de dag zelfs de handen uit de mouwen steken.

Hoe is het idee ontstaan om op het boerenerf een B&B te beginnen?

Hanneke: ,,Voordat ik Hans leerde kennen woonde hij met zijn vader op de boerderij. Vier jaar geleden ben ik erbij komen wonen. Ik had Toegepaste Psychologie in Groningen gestudeerd en was daar inmiddels aan het werk in een neurodiagnostisch centrum voor verslaafden. Toen heb ik Hans leren kennen door het programma Boer Zoekt Vrouw. Binnen een paar maanden heb ik alles opgezegd en ben ik bij Hans ingetrokken, want het drukke boerderijleven gaat door en de afstand was te groot. We besloten een bakhuisje – een huisje met bakoven dat vroeger naast de boerderij stond waardoor er minder brandgevaar was voor de boerderij - te bouwen zodat beide generaties hier konden blijven wonen. Na verloop van tijd kreeg zijn vader een seniorenappartement in het dorp, waar hij nu geniet van het sociale leven met leeftijdsgenoten die hij van vroeger kent. Het luxe huisje, opgetrokken uit steen en hout, is voorzien van alle gemakken en een keuken, woonruimte en vide waarboven de slaapruimte is. Ideaal voor een vakantiehuis. De Boer & Bed was geboren. Ik wilde graag leren ondernemen en dat aan de omgeving laten zien dat ik niet alleen de 'de vrouw van' ben. Ik vind het leuk om het gezellig te maken, mensen te ontvangen en voor hen te zorgen; ik heb niet voor niks in de gezondheidszorg gewerkt. Nu voel ik me volledig thuis op de boerderij, met ons dochtertje Juliet en het werk van de B&B."

Wat maakt deze B&B bijzonder?

,,We vinden het leuk ons boerenbestaan met mensen te delen, om boeren en burgers te verbinden. Hier leef je voor even echt op de boerderij tussen de koeien. Sommigen hebben nog nooit koeien van dichtbij gezien. We laten ze met de kringloop, zelfvoorziening en allerlei andere aspecten kennismaken, waar ook een stukje educatie aan vastzit. Mensen kunnen meehelpen in de stal en melk direct uit de tank drinken als ze dat willen. Of zelfgemaakte yoghurt eten, die bij ons overigens niet zo 'glad' is als yoghurt uit een pak, wat mensen verwachten. Kinderen mogen lammetjes melk geven in de lammertijd. Laatst moest een jongetje huilen toen het weer tijd was om te gaan. Er zijn gasten die hier zó tot rust komen dat ze tijdens hun verblijf niet eens van het erf afkomen."


Wie zijn je gasten en waar komen ze voor?

,,De gasten zijn echt heel erg verschillend in hoe en wie ze zijn en waar ze vandaan komen. Dat levert hele leuke ervaringen, reacties en gesprekken op van twee kanten, bijvoorbeeld wat iemand voor werk doet. Of de CEO die even moet schakelen als hij ziet waar hij terecht is gekomen nadat zijn secretaresse een accommodatie voor hem heeft geboekt. En een bekende tattoo artist die hier inspiratie komt opdoen voor nieuwe ontwerpen. Eens dachten we een goede beurt te maken met een uitgebreid Chinees ontbijt om zes uur 's morgens, met taugé, shiitakes en alles er op en eraan. Het werd erg gewaardeerd, maar de beste mensen bleken normaal alleen koffie en croissants te gebruiken. Natuurlijk hebben we naast Israëliërs, Hongaren, Chinezen, Saudiërs, Canadezen en Russen ook fietsers en wandelaars uit eigen land, België en Duitsland. Ze bezoeken hier de forten, bloesemtocht, kastelenroute, de dierentuin in Rhenen en het stadje Wijk bij Duurstede, maar de boerderij is vaak toch de grote trekker."

a[ Boer & Bed De Kromme Rijn, Kapelleweg 4, 3945 LA Cothen, 06-18351348, hanneke@bbkrommerijn.nl, www.bbkrommerijn.nl

p[ Online zijn veel meer foto's en een video te bekijken.

Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Het bakhuisje is recent omgebouwd tot een sfeervolle B&B.
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
advertentie
advertentie