Eén van de gevonden visfuiken wordt tentoongesteld in het gemeentehuis
Eén van de gevonden visfuiken wordt tentoongesteld in het gemeentehuis Pieter Frederiks

Visfuik na restauratie terug in Houten

22 juli 2019 om 11:36 lokaal

HOUTEN Bij de archeologische opgraving in 2011 naar een prehistorische nederzetting in Houten-Castellum, trof men de restanten van visfuiken aan. Al in de midden IJzertijd, ongeveer 2700 jaar geleden, vingen de bewoners vis in een restgeul van de Rijn in onze directe omgeving. De prehistorische bewoners vingen graag karper, paling en snoek. Dat blijkt uit opgegraven schubben.

Eén van de visfuiken werd gerestaureerd en tot begin volgend jaar tentoongesteld in de hal van het gemeentehuis te Houten. De trechtervormige fuik is ongeveer 1 meter lang en kunstig gevlochten van wilgentwijgen. Het uiteinde van de fuik werd afgesloten met een houten stop, zodat binnen gezwommen vis niet kon ontsnappen. Vóór de wijde opening plaatste men een visweer van boomtakken, waardoor de vissen naar de mond van de fuik werden geleid.

De fuik hoort bij de expositie "Van IJzertijd tot nieuwbouwwijk", unieke archeologie van Houten-Castellum. Deze tentoonstelling van de Archeologische werkgroep "Leen de Keijzer" is iedere dinsdag en zaterdag van 11-15 uur te zien op de archeologiezolder van het Oude Station te Houten, Stationserf 99. De expositie loopt tot en met februari 2020.

advertentie
advertentie