Het verkeer op de Jonkheer Ramweg werd goed in de gaten gehouden en op sommige momenten helemaal stilgelegd.
Het verkeer op de Jonkheer Ramweg werd goed in de gaten gehouden en op sommige momenten helemaal stilgelegd. Tanja Vlieger

Veel mensen op de been bij de gezellige Linieloop in Schalkwijk

1 juli 2019 om 16:26 lokaal

SCHALKWJK Op zondag 30 juni vond voor de derde keer de Linieloop plaats, met een aangepast programma in verband met het warme weer. De 21 km hardlopen is komen te vervallen, en de langste wandelroute en semi-trail zijn ingekort.

Tanja Vlieger

RECREATIEF In een belangrijk hitteoverleg enkele dagen ervoor werden er al verschillende scenario's uitgedacht. Carmen Kienhuis, voorzitter van Stichting Linieloop: ,,We stonden er gelukkig allemaal hetzelfde in. Niet alle deelnemers zijn even getraind, dan wil je dus geen enkel risico nemen.'' De Linieloop is bovenal een recreatief evenement en heeft niet voor niets de ondertitel: Stap en Hap. Start en finish is naast Restaurant Jonkheer de Ram en een lekkere lunch is dan ook bij de prijs in begrepen. Gezelligheid staat voorop, dus een officiële tijdswaarneming was er niet.

ROUTES Het evenement was met name in trek bij de wandelaars, die konden kiezen uit 5 of 8 kilometer. Hardlopers kozen voor 5 of 10 kilometer hardlopen, of zelfs de semi-trail van 14 kilometer, waarbij de route soms over onverharde paden ging. Alle deelnemers kwamen zo langs mooie plekjes op het Eiland van Schalkwijk, zoals het Verdonken Bos, Fort Honswijk, Werk aan de Groeneweg, Fort WKU, het inundatiegebied in de Blokhovenpolder. De organisatie had de bewegwijzering en de waterpunten goed voor elkaar.

NIEUW DIT JAAR Hoewel het aantal deelnemers flink gegroeid is, kan het nog steeds een kleinschalig evenement genoemd worden. Al deden er ook veel mensen van buiten Schalkwijk mee. Wellicht kwam dit ook door de financiële en organisatorische hulp van de Lions Houten. En de mogelijkheid om als bedrijventeam mee te doen aan de Linieloop.
Wat ook nieuw was dit jaar, was het trainingsprogramma van Soesenzo Challenge. Zo'n twintig hardlopers hebben twaalf weken lang getraind als voorbereiding op het evenement. Voor sommigen was het de eerste keer hardlopen, anderen pakten het na lange tijd weer op, of wilden hun looptechnieken graag verbeteren. Wekenlang samen trainen, soms meerdere keren per week, vergrootte de saamhorigheid in de groep. De ontlading bij de finish was des te groter.

URBAN SCHALKWIJK Na de lunch mochten de kinderen aan de start verschijnen. Zo'n zestig kinderen in de basisschoolleeftijd, maakten zich klaar voor een heuse urban trail. Concreet hield dat in dat de route dwars door de school, de voetbalkantine, de sporthal, de tenniskantine en cultureel centrum de Wiese ging. Gelukkig waren er voor deze bikkels ook watertappunten langs de route en een ijsje na afloop.

Of de Linieloop vanaf nu een jaarlijks evenement wordt? Carmen: ,,We gaan eerst even evalueren, maar wie weet." De organisatie is niet voor niets afgelopen jaar een stichting geworden.

Al van te voren de route bestuderen kon met deze kaarten.
Volg de juiste kleur pijl en je komt er wel.
Samen over de finish is nog leuker!
Deze dames delen met veel toewijding medailles uit.
Gelukkig is er naast de finish meteen een terras met volop schaduw.
Moe en voldaan op de foto.
Even bijtanken na de sportieve prestatie!
Het lunchbuffet viel zeer goed in de smaak bij hardlopers en wandelaars.
Klaar voor de start? ,,Hup hup, achter de lijn met je voeten.
En weg zijn ze!
,,Pas op, steile trap!
Snel even water drinken, en door!
Verkoeling is sowieso welkom.
Rennen door de Wiese doe je normaal gesproken niet.
Laatste bocht, wie is er niet trots op deze kids?
De tijger won het van de meesten.
Welverdiend ijsje na afloop.
advertentie
advertentie