Namens de raad geeft Anneke Dubbink een kist vol met boeken aan Wouter de Jong.
Namens de raad geeft Anneke Dubbink een kist vol met boeken aan Wouter de Jong. Martin Monkel

Burgemeester Wouter de Jong neemt afscheid

28 juni 2019 om 09:37 partnercontent

HOUTEN Onder de titel 'Panorama Houten in de Utrechtse regio' is op 27 juni jl. een symposium aangeboden aan Wouter de Jong. Later op de middag vond het formele afscheid plaats tijdens een bijzondere raadsvergadering, gevolgd door een ongedwongen receptie voor relaties en inwoners van Houten. De Jong is trots op Houten, vindt het één van de leefbaarste steden van het land: ,,Wie wil daar nu niet wonen?''

Martin Monkel

SYMPOSIUM Wouter de Jong is sterk geïnteresseerd in de ruimtelijke inrichting van de regio Utrecht. Dat vormt de rode draad in zijn werkzaamheden en vormt tevens de agenda voor deze bijeenkomst in Theater Aan de Slinger. Sprekers deze middag zijn Hans Mommaas, directeur Planbureau voor de Leefomgeving en Paul Gerretsen, Agent Vereniging Deltametropool. Samen met Rein Geursen, stedenbouwer, Friso de Zeeuw, praktijkhoogleraar TU Delft vormde Wouter de Jong een panel dat discussieert over de ruimtelijke planning en de visie op de toekomst.
,,Houten is een voorbeeld van een 'happy city, maar waarom is dat concept dan nooit nagedaan?'' is één van de vragen die daarbij aan de orde komt. In dat kader gaat het over de rol van de overheid, het (de)centraal aansturen van processen, de relatie tussen de infrastructuur en de woningbouwopgave en de 'stelling' dat de regio niet bestaat. ,,Houten heeft het goed op orde, het aantal woningen dat wij willen bouwen past prima in de huidige structuur met behoud van bestaande waarden'' aldus De Jong in zijn rol als panellid.

AFSCHEID Voor Wouter de Jong was het een week vol afscheid. Dinsdagavond als voorzitter zijn laatste raadsvergadering met na afloop een informeel samenzijn met de raadsleden. Eerder die dag een ´feestelijk´ afscheid met de medewerkers van de ambtelijke organisatie. Op woensdag ging hij in vol ornaat mee met de reddingsbrigade voor een boottocht over de Lek richting Wijk bij Duurstede. En vandaag kan dan het boek formeel dicht tijdens de een bijzondere raadsvergadering.
Het is bekend dat De Jong veel leest over het openbaar bestuur en ontwikkelingen die daarbij een rol spelen. Hij had de gewoonte een vertrekkend raadslid een boek uit zijn eigen voorraad mee te geven, doelgericht en voorzien van een persoonlijke toelichting op de inhoud. En dus ging de 'Houten boekenkist' open toen hij van de raadsleden een verzameling persoonlijke boeken kreeg aangeboden. Met dit afscheidscadeau is zijn boekenkast in ieder geval weer behoorlijk aangevuld.
De heer Oosters, Commissaris van de Koning, gaf aan dat je een boek nooit moet beoordelen op de omslag. ,,Het gaat om de inhoud, niet over de verpakking''. Hij refereerde daarmee aan de kwaliteit van De Jong als zakelijk bestuurder. ,,De wethouders zijn verantwoordelijk zijn voor de inhoud en daar had Wouter – als voormalig wethouder van Houten -  af en toe wel moeite mee''. In het verlengde daarvan spreekt Oosters echter waarderend over ,, de zichtbaarheid voor de inwoners, de warme waardering en zijn bestuurlijke vermogen om grensoverschrijdend samen te werken''.
In zijn toespraak geeft Wouter de Jong aan dat het ,,ongelooflijk is hoe dicht je als burgemeester bij mensen mag komen. Burgemeester zijn is een mooi vak. Geluk en welzijn zijn gebaseerd op menselijke relaties en die menselijke maat moeten we blijven koesteren''.

Woensdag 3 juli wordt de heer Gilbert Isabella (PvdA) geïnstalleerd als nieuwe burgemeester van Houten.

advertentie
advertentie