Route buslijn 281
Route buslijn 281 Rina Knopper

Buslijn 281 wordt mogelijk geschrapt

8 juni 2019 om 10:30 lokaal

HOUTEN In aanloop naar de ingebruikname van de tramroute naar het Sciencepark Utrecht doet Qbuzz U-OV in de consultatieversie van het vervoersplan 2020 een voorstel voor aanpassingen aan het lijnennet en de dienstregeling in de U-OV concessie. Deze wijziging gaat zonder tegenbericht in per 15 december 2019 en heeft vervelende gevolgen voor reizigers die gebruik maken van buslijn 281. Deze lijn wordt volgens de concessie opgeheven. Het alternatief: met de trein naar Vaartsche Rijn en vervolgens overstappen op bus 29 is geen optie volgens regelmatige reizigers met deze lijn.

Rina Knopper

LIJN 281 De letterlijke tekst uit het plan is: Lijn 49 en 281 worden opgeheven. Vanuit Houten is Utrecht Science Park in de meeste gevallen sneller te bereiken door gebruik te maken van de trein en op station Vaartsche Rijn over te stappen op lijn 29 of de tram. De bediening van haltes in Houten-Zuid wordt overgenomen door U-flex."

In een alarmbrief stelt Olev Koop, inwoner van Houten, dat dit simpelweg niet waar is voor de gebruikers van buslijn 281. ,,Het is volstrekt onaanvaardbaar dat in het huidige tijdsgewricht waarin duurzaamheid en klimaat bovenaan de maatschappelijke agenda staan, een busverbinding tussen wonen en werken wordt opgeheven. De getroffen reizigers moeten hierdoor twee maal zolang reizen vanuit Houten naar Rijnsweerd-Noord en de Uithof, bovendien verdubbelen de reiskosten." Er wonen veel werknemers bij het Provinciehuis en ASR aan de Archimedeslaan, in Houten en zij worden de dupe van deze maatregel. Zo stelt Koop verder: ,, Met name is het verbazingwekkend, dat de provincie Utrecht als concessieverlener van het OV, haar eigen personeel dat in Houten woont en in Rijnsweerd-Noord werkt op het provinciehuis, op deze manier de auto in jaagt. De provincie zal het verkeer op de N408 en N409 hierdoor zien toenemen om nog maar niet te spreken over de nu al ernstige files op de Waterlinieweg." Hij verwacht dan ook actie vanuit de gemeenteraad en Provinciale staten van Utrecht. Tot op heden is dit nog niet gebeurd.

STUDENTEN De studenten die dagelijks als bestemming de Uithof kiezen maken gebruik van álle vervoer mogelijkheden die er zijn, waaronder ook bus 281. Volgens deze studenten is deze lijn, zeker in de morgen, druk bezet en de meest betrouwbare route zonder overstapmomenten en het risico de volgende overstap te missen. Bus 29 is namelijk niet consistent.

Meerdere studenten geven aan: ,,Bij gebruik van lijn 281 kan je bij elke inprikker op de Rondweg instappen, maar als je voor het alternatief kiest en via Vaartsche Rijn reist, moet je eerst op het station Houten zien te komen. Daarbij komt ook nog dat het station Vaartsche Rijn niet bijzonder toegankelijk is voor mensen met een matige mobiliteit of gezondheid."

BEZWAAR MAKEN Er is echter nog wel een mogelijkheid om bezwaar te maken tegen deze maatregel. Dat kan via deze link van het Provinciehuis:

 

 

 

advertentie
advertentie