Afbeelding
Afbeelding van Free-Photos via Pixabay

Ingezonden brief: overdrijving bij windpark Goyerbrug

7 juni 2019 om 15:30 lokaal

,,Op 28 mei heeft de gemeenteraad van Houten een omgevingsvergunning goedgekeurd voor plaatsing van windmolens bij de Goyerbrug.

Net zoals dat landelijk gebeurt, was het opvallend in het raadsdebat, dat er alleen over zaken als draagvlak, slagschaduw en geluidsoverlast werd gesproken. De fundamentele vraag naar de effectiviteit van windenergie werd en wordt in het geheel niet meer gesteld. Ook geen kosten/baten analyse. 

Sterker, uit de bijdrage van voorstanders als GroenLinks en Christen Unie leek het alsof daar ook nooit over is nagedacht. Hier leek het mantra te gelden: windenergie is goed, dus zijn we voor.

De Christen Unie bracht zelfs het Opperwezen in stelling en het beschermen van de hele schepping. GroenLinks deed ons geloven, dat wij de laatste generatie zijn die nog iets kunnen doen tegen het naderende onheil. Grote woorden, alsof dat alles afhing van de omgevingsvergunning voor de vier molens.

Gemakshalve wordt dan voorbij gegaan aan de berekeningen van Vaclav Smil, hoogleraar milieukunde uit Canada en het Max Planck Instituut in Duitsland. Berekeningen die als standaard gelden. Zij hebben berekend hoeveel watt vermogen energiebronnen als windmolens en elektriciteitscentrales  per vierkante meter aan energie leveren. Wat blijkt? Windmolens komen uit op 1 watt per vierkante meter. Elektriciteitscentrales op fossiele brandstoffen als gas komen op duizenden tot tienduizenden watt per vierkante meter. En dat is nog maar één voorbeeld.

Let wel. Het is goed om na te denken over maatregelen in verband met de klimaatverandering. Maar dan wel graag op basis van alle wetenschappelijke feiten en in het besef dat we een euro maar één keer kunnen uitgeven. Ook dat zijn we verschuldigd aan ons nageslacht.

Als dus blijkt, dat windenergie zo ineffectief is, dan getuigt het van gezond verstand daar ook consequenties aan te verbinden. Maar nu worden alleen grote, emotionele woorden in stelling gebracht. Dan is overdrijving blijkbaar het enige wat rest als elke wetenschappelijkheid terzijde wordt geschoven. Of dat slim is moet u zelf maar uitmaken. Ondertussen zitten de omwonenden er maar mooi mee."

Geert Jager, Publicist

Houten

advertentie
advertentie