Nico Vermeeren in de sorteerschuur in Schalkwijk
Nico Vermeeren in de sorteerschuur in Schalkwijk Hella van Veen

Boekenmarkt amnesty houten

5 juni 2019 om 15:30 lokaal

HOUTEN Dozen vol boeken staan opgestapeld in het midden van de riante schuur aan de Provincialeweg in Schalkwijk. Tot eind juni dient de ruimte als inlever- en sorteercentrum van de Amnesty Boekenmarkt. Die is op 6 juli in winkelcentrum Het Rond in Houten.

Nico Vermeeren is één van de zes vrijwilligers die deze avond dienst doen als sorteerder. Hij reikt regelmatig naar de boeken in de stapel dozen. Vervolgens loopt hij met een bundeltje langs de rij papieren op de vloer waar de verschillende genres op staan aangegeven. En daar staan weer lege dozen klaar waar de boeken keurig gerubriceerd in worden gelegd. Romans zijn er veel. Thrillers ook. Boeken over fotografie, koken en reizen liggen inmiddels ook al netjes bij elkaar. Zo keurig geordend worden de boeken ook op 6 juli te koop aangeboden.

Vermeeren vindt het 'leuk om met boeken te werken', zegt hij. En natuurlijk: ook het goede doel is belangrijk. ,,Ik combineer hier het nuttige met het aangename," glimlacht hij. Hoeveel jaar hij al betrokken is bij de boekenmarkt, weet hij niet precies. Hij houdt het op een jaar of zes.

Zijn collega-sorteerder, Astrid van der Veen loopt al voor het twintigste achtereenvolgende jaar rond in het 'sorteercentrum'. Ze houdt van lezen en vindt fondsenwerving belangrijk. Van der Veen en Vermeeren sorteren niet alleen. Beiden staan ook op de markt als verkoper. ,,Dat is heel leuk om te doen. Ieder jaar kom je ook weer dezelfde mensen tegen," aldus Van der Veen.

In de maand juni is de schuur aan de Provincialeweg elke dinsdag en donderdag bemenst. Daar kunnen ook boeken worden ingeleverd. Want dat is de opzet van de Amnesty Boekenmarkt. Onder de slogan 'Maar maak eerst ruimte' wordt via posters, de website en social media opgeroepen boeken te doneren. Behalve in Schalkwijk kunnen mensen ook op diverse inlever-adressen in Houten terecht met hun boeken.

Het afgelopen jaar werd een recordomzet geboekt, zegt coördinator Hella van Veen. ,,We kregen veel mooie boeken. De boekenmarkt staat ook bekend vanwege haar kwaliteit. We hadden in 2018 mooi weer en konden veel kopers begroeten tijdens de markt op het Rond. Daar hopen we voor 6 juli natuurlijk ook weer op."

De opbrengst van de boekenmarkt komt zoals gebruikelijk ten goede aan de activiteiten van Amnesty International. Meer informatie: via Facebook; www.houten.amnesty.nl en amnesty.houten@gmail.com

advertentie
advertentie