Wethouder Joost Reus tekent namens de Gemeente Culemborg de nieuwe samenwerkingsovereenkomst op Werk aan het Spoel.
Wethouder Joost Reus tekent namens de Gemeente Culemborg de nieuwe samenwerkingsovereenkomst op Werk aan het Spoel. Tanja Moody

Liniepont blijft in de vaart

13 mei 2019 om 07:23 lokaal

CULEMBORG De liniepont blijft de komende tien jaar in de vaart. De drie oevergemeenten en Provincie Utrecht zijn erin geslaagd de financiële middelen bijeen te krijgen. Op donderdag 9 mei werd de samenwerkings- en exploitatieovereenkomst tussen Uiterwaarde en de gemeenten Culemborg, Houten en Vijfheerenlanden ondertekend bij Caatje aan de Lek op Werk aan het Spoel in Culemborg.

door Tanja Moody

De liniepont vaart inmiddels alweer 9 jaar in de Nieuwe Hollandse Waterlinie en is daar niet meer weg te denken als een element in de toeristisch-recreatieve infrastructuur van deze Waterlinie. Het is de voetveerverbinding tussen Werk aan het Spoel (Culemborg), Fort Everdingen en Werk aan de Groeneweg (Schalkwijk). Iedere gemeente draagt 9000 euro bij, waarvan ongeveer 3000 euro uit het verenfonds.


FORT HONSWIJK ,,Als gemeenten zijn we hier superblij mee'', vertelt de Houtense wethouder Hilde de Groot. ,,Het verbindt een aantal plaatsen met elkaar en brengt toerisme op gang. Het is een mooie samenwerking tussen drie gemeenten en twee provincies (Gelderland en Utrecht). We laten met ons allen zien hoe mooi het grensgebied is.'' De wethouder zegt te hopen dat Fort Honswijk ooit weer op het vaarnetwerk wordt aangesloten. Dat punt kwam te vervallen, zodra Werk aan het Spoel werd aangesloten.

,,Het is een leuk, bijzonder pontje waar relatief veel voetgangers over gaan. Het is erg fijn dat we weer zo lang kunnen doorgaan. 'Eeuwenlang' is ons streven. Met veel dank aan de schippers, vrijwilligers, die zorgen dat het materiaal in goede staat blijft. Laten we er weer een succes van maken! Veel veilige overtochten en veel toeristen, die in het gebied verblijven'', aldus de directeur van Uiterwaarde. Er zijn in totaal twaalf schippers. Op iedere vaart is er een schipper en iemand voor de kaartjes. Beiden kunnen in geval van nood het schip besturen. Uiterwaarde verzorgt daarnaast nog negen andere voetverbindingen en beheert diverse grote dagrecreatiegebieden (waaronder die in Maurik en Beusichem) in de regio Over-Betuwe, Betuwe, Land van Maas en Waal, Bommelerwaard en Lingegebied.

BLIJE MENSEN Schipper Cor woont in Vreeswijk: ,,Dit is mijn tiende seizoen. Het is een leuke omgeving. Het gebied is perfect. Je ontmoet alleen blije mensen. Dat vind ik erg plezierig. In het hoogseizoen vaar ik 3 à 4 keer per week. Deze week doen we vooral voorwerk, zoals schilderen.'' Ook Willy, één van de drie vrouwelijke schippers, vindt het varen hartstikke leuk. ,,Iedereen heeft het erg naar zijn zin. We zien vooral leuke, gezellige mensen. Ik hoop dit nog heel lang te mogen doen!'' Van half juni tot half september wordt dagelijks gevaren van 10.00 uur tot 17.15 uur. Daarbuiten alleen in het weekend. Vaarschema's zijn er niet. Zodra de schipper mensen ziet staan, worden ze opgehaald of er kan worden gebeld. Het maximum per overtocht is 12 personen. Gemiddeld maken dagelijks 350 mensen gebruik van het voetveer. In 2017 zijn 8600 personen vervoerd. Een 'spectaculaire stijging' volgens de Houtense wethouder. Door het lage water had de pont vorig jaar veel pech en is een maand niet gevaren.

Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
advertentie
advertentie