Tijdens de informatieavond werd de inrichting van een hennepkwekerij getoond.
Tijdens de informatieavond werd de inrichting van een hennepkwekerij getoond. Martin Monkel

Zicht op ondermijning

10 mei 2019 om 15:12 partnercontent

HOUTEN Donderdagavond 9 mei konden belangstellenden aan de Achterweg in Schalkwijk zelf zien hoe de productie gaat van verschillende soorten drugs. Er werd informatie verschaft over de gevaren ervan en wat er gebeurt als een ruimte aan een crimineel wordt verhuurd. Dit alles in het kader van de gemeentelijke actie ,,Geen drugs in mijn schuur!''.

Martin Monkel

ONDERMIJNING Georganiseerde criminaliteit ondermijnt het lokale gezag, verslechtert de veiligheid en levert schade op voor ondernemers. De onderwereld maakt voor illegale activiteiten gebruik van de faciliteiten van de 'bovenwereld', bijvoorbeeld door distributie, financiële handelingen, vergunningen en huisvesting. Ondermijning kent vele vormen, maar op deze avond richt het onderwerp zich specifiek op de drugscriminaliteit. ,,We vinden dat als gemeente onvoldoende zicht hebben op criminele activiteiten in het buitengebied en op bedrijventerreinen'' zegt Sietske Werensteijn van de gemeente. ,,We willen daar als gemeente extra op inzetten. Het is nu niet zo dat het de spuigaten uitloopt maar we houden er rekening mee dat het ook hier kan voorkomen''. Het is al even geleden maar in juli 2014 ontdekte de politie een mega wietkwekerij met ruim 15.000 hennepplanten aan de Koppeldijk.

AANPAK ,,Het veiligheidsbeeld van de gemeente laat zien dat de traditionele, zichtbare vormen van criminaliteit de afgelopen jaren teruglopen, maar er is meer dan wat we zien'' zegt burgemeester Wouter de Jong bij de start van de informatieavond. Een intensievere samenwerking tussen gemeenten, politie, justitie en andere instanties kan resulteren in een gerichte aanpak. ,,Maar dat kunnen we niet alleen'' zegt De Jong, ,,we hebben bij de signalering ook uw hulp nodig''. 
Waar moet je dan op letten?  Een hennepkwekerij of een drugslaboratorium kan een (brand)gevaarlijke situatie opleveren, mede omdat er vaak sprake is van energiefraude. ,,En dan gaat het vaak om aansluitwaarden van meer dan 60 Ampère'' zegt een voorlichter van Stedin ,,en dat kan alleen maar illegaal''. Punt van aandacht kan een permanente vreemde geur zijn, of stankoverlast, condens op de ramen, warmte-uitstraling van muren en weinig of juist veel bewegingen op onregelmatige of onverwachte tijdstippen. ,,Als je dan toch een ruimte verhuurt let er dan op dat je alle gegevens opvraagt, je geen contant geld aanneemt en dat je een contract sluit met een ontbindingsclausule'' aldus de woordvoerder van de gemeente.  

MELDEN Als iets dergelijks wordt waargenomen zijn veel mensen huiverig om de politie te bellen. ,,Je kent de dader, maar mogelijk kent de dader ook jou, dus krijgt de angst voor wraak de overhand. Ook het gevoel niet serieus genomen te worden, de tijd en de moeite die het vraagt zijn veel gehoorde argumenten'' zegt Marc Jansen van 'Meld Misdaad Anoniem'. Toch melden, vindt hij, want Meld Misdaad Anoniem is een vangnet, is onafhankelijk en is geen politie.

advertentie
advertentie