Fietscongres 2019: ,,fiets en trein, vervoersmiddelen van de toekomst''
Fietscongres 2019: ,,fiets en trein, vervoersmiddelen van de toekomst'' Martin Monkel

Fietsen verbindt Houten

10 april 2019 om 10:20 partnercontent

HOUTEN In de week van 16 tot en met 23 juni 2019 organiseert de gemeente een Fietsweek met diverse (fiets)activiteiten. Aanleiding is het Nationale Fietscongres dat op 20 juni a.s. in Houten wordt georganiseerd onder het thema 'Verbinden'. ,,Het gaat om het stimuleren van het fietsen, dat steeds meer inwoners de fiets pakken in plaats van een ander vervoermiddel'' zegt wethouder Kees van Dalen.

Martin Monkel

CONGRES Samen met de Provincie Utrecht is Houten gastheer voor het jaarlijkse fietscongres. ,,Op donderdag 20 juni bespreken meer dan 350 fietsprofessionals in een goede mix van kennis, netwerken en ontspanning de laatste actuele vraagstukken van vandaag en morgen rondom het thema fiets''. Onder het thema Verbinden gaat één van de sprekers in op het samengaan van trein en fiets: ,,de vervoersmiddelen van de toekomst.''

FIETSWEEK Mede omdat Houten in 2018 opnieuw verkozen werd als fietsstad van Nederland is dat voor de gemeente reden om daar een mooi feest van te maken. ,,Een feest van inwoners, verenigingen en ondernemers met verschillende (fiets)activiteiten voor jong en oud in Houten.''

Voor de fietsweek is een voorlopig programma opgesteld. Dit programma verschijnt binnenkort op de Facebook pagina van de gemeente en zal mogelijk worden aangevuld met andere fietsactiviteiten. In ieder geval is er bij JOINN en 'Heren van Houten' die week een fietscafé, kun je terecht voor een speciaal fietsmenu, wordt er een 'fietspubquiz' gehouden en kan er genoten worden van 'Kuitenbijter', een gelegenheidsbiertje van Brouwerij Hommeles, speciaal bieren uit Houten.  

PROGRAMMA De feestelijke fietsweek begint op zondag 16 juni met een 'spetterende fiets 'm erin' aan de Rietplas, naar het bekende TV-programma. Deelnemers moeten met hun fiets over een smalle plank boven het water droog de overkant zien te halen. Projectleider Inez Derks geeft aan dat vanuit de gemeentewerf voor deze uitdaging fietsen beschikbaar worden gesteld. Desgevraagd geeft Van Dalen aan dat hij nog nadenkt of hij één van de deelnemers zal zijn, die de kans loopt een nat pak te halen.

Op maandag organiseert de Wielertoerclub Houten een 'urban mountainbike trail' over niet gebaande paden binnen de rondweg. Denk daarbij aan de Vijfwal of delen van de afscheiding met de rondweg. De woensdagmiddag wordt nog ingevuld door de ondernemers, maar in de avond is er een (recreatieve) fietstocht naar het Eiland van Schalkwijk, met keuze voor een tocht van 20, 40 of 60 km. Speciale aandacht is er dan voor mensen met een beperking door de inzet van tandems en duo-fietsen.

Op vrijdagavond wordt bij theater Aan de Slinger een buitenbioscoop ingericht met de vertoning van de film 'Ventoux' naar het boek van Bert Wagendorp. Zaterdag 22 juni is er op Het Rond een fietsfair, waar particulieren 'fietswaar' aan de man kunnen brengen. Ook is er dan het NK 'slow biking' waarbij het de bedoeling is om op een fiets zo lang mogelijk te doen over een afstand van 11 meter, natuurlijk zonder met de voeten de grond te raken. Voor de liefhebbers is er spinning op muziek. Kees van Dalen zal daar zeker zijn kunnen laten zien, is de toezegging.

Tenslotte is er op zondag 23 juni de Ronde van Utrecht. De totale route is 105 km maar er wordt, met Houten als opstapplaats, ook een kleinere aangepaste route uitgezet. De fietsweek sluit af met 'fiets 'm er uit' met als eindpunt De Kruisboog.

advertentie
advertentie