Het Plein wordt beschouwd als het warme hart van Houten.
Het Plein wordt beschouwd als het warme hart van Houten. Martin Monkel

Een nieuwe kijk op het Oude Dorp

27 maart 2019 om 11:08 partnercontent

HOUTEN Het college heeft besloten opnieuw te kijken naar de oorspronkelijke uitgangspunten van de Visie Oude Dorp uit 2009. In de afgelopen 10 jaar zijn verschillende projecten uitgevoerd. Echter, niet alle maatregelen hebben voldoende effect gehad. Ook zijn er in die periode nieuwe inzichten ontstaan. Het college wil met bedrijven, organisaties en inwoners in gesprek om beter zicht krijgen op wensen en behoeften. Daarvoor heeft het college de startnotitie 'Herijking Visie Oude Dorp' vastgesteld.

VISIE Met als ondertitel 'een warm hart voor Houten' heeft de gemeenteraad in 2009 de Visie Oude Dorp 2030 vastgesteld. ,,De gewenste identiteit voor het Oude Dorp is een dorpshart voor alle Houtenaren. De gewenste sfeer van het Oude Dorp is zowel te vinden in de kern alsook op de invalswegen en de historische linten. In de toekomst zijn er in het Oude Dorp onder andere een goede supermarkt, activiteiten op het Plein, speciale markten, onderscheidende detailhandel en wervende dag- en avondhoreca.'' In de uitwerking van deze visie zijn er projecten gerealiseerd op het gebied van woningbouw, is er meer levendigheid ontstaan door horeca en evenementen en is het aantal parkeerplaatsen toegenomen, o.a. aan de Prins Bernardweg.

,,Een nieuwe visie opstellen voor het Oude Dorp is niet nodig'' zegt wethouder Herman Geerdes. ,,Veel daaruit is ook nu nog actueel. We merken dat er veel initiatieven zijn van ondernemers, te meer omdat op het Plein een aantal panden leeg staat''. Parkeren is en blijft één van de knelpunten. Het college kijkt in dat verband ook naar de locaties van De Grund en de Van Harte school. ,,Het gebouw van de school aan de Koningin Julianastraat is veel te groot voor de huidige functie''. Aandachtspunt volgens Geerdes is ook de 'ruimtelijke adaptatie' of wel het klimaatbestendig maken van de openbare ruimte.

STARTNOTITIE In het Collegeprogramma 2018-2022 is onder de noemer 'Oude Dorp autoluw' de herijking van de hiervoor genoemde visie al aangekondigd. Daarin staat ook een 'volledig nieuwe inrichting van het Plein vermeld. ,,Een evenwichtige parkeersituatie is hierbij van belang'', aldus het programma.  

In verband hiermee heeft het college een startnotitie opgesteld met uitgangspunten en een herziene aanpak. Met 'een frisse blik' wil de gemeente in samenhang onder meer kijken naar mogelijkheden voor een aangepaste verkeer- en parkeersituatie, het autovrij maken van het Plein, de herontwikkeling van de locaties 'Van Harte school' en 'De Grund' en de ontwikkeling van horeca- en detailhandel. Het proces daarvoor start op 9 april met een Ronde Tafelgesprek (RTG) waar geïnteresseerden kunnen inspreken. Vervolgens wordt op 7 mei a.s. de startnotitie besproken in de gemeenteraad. Na het raadsbesluit, dus nog voor de zomer, gaat de gemeente in gesprek met betrokkenen om de horen waar wensen en behoeften liggen. Geerdes verwacht dat dit proces eind dit jaar kan worden afgerond waarna gestart kan worden met de uitvoering.

advertentie
advertentie