Een prototype van de WindWheeler
Een prototype van de WindWheeler Frank Stoter

Twee plattelandsprojecten uit de Kromme Rijnstreek ontvangen Europese subsidie

11 maart 2019 om 14:54 lokaal

De LEADER groep Utrecht Oost heeft vijf nieuwe plattelandsprojecten positief beoordeeld voor in totaal een subsidie van 200.000 euro. Twee daarvan komen uit de Kromme Rijnstreek, een voedselbos in Wijk Bij Duurstede en maatschappelijk bosbeheer voor bos Nieuw Wulven in Houten. De provincie Utrecht en de gemeenten uit de regio dragen samen ook nog eens hetzelfde bedrag bij.

'Natuurlijk heel leuk' uit Wijk bij Duurstede gaat over de ontwikkeling van een voedselbos met tuin waarin met permacultuur gewerkt gaat worden. Via burgerparticipatie worden verder diverse natuurlijke speelruimtes en groene verbindingsstroken in de gemeente ingericht en er is veel aandacht voor educatie. Samen met mensen met afstand tot de arbeidsmarkt wordt een beheer- en onderhoudsgroep opgezet.

Het project 'Samen zorgen voor bos Nieuw Wulven' combineert bosbeheer met maatschappelijke betrokkenheid en educatie. Op een innovatieve wijze worden mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt én het onderwijs betrokken bij het beheer van het bos- en recreatiegebied Nieuw Wulven in Houten en bij educatieve programma's over de natuur in het gebied.

GOEDGEKEURDE PROJECTEN De andere drie projecten die subsidie krijgen zijn de volgende:

De goedgekeurde projecten zijn heel gevarieerd. "Mijn Boerderijtje" is een initiatief van vier ondernemers uit Woudenberg. Via de smartphone kun je je eigen boerderij bijhouden. Je verbouwt groenten in je eigen moestuin en zorgt voor kip of geit. De opdrachten die je via je telefoon geeft worden in het echt uitgevoerd op zorgboerderij Breehoef in Woudenberg. Uiteraard kun je je eigen producten later ook thuis gestuurd krijgen.

De Stichting Behoud Oude Werktuigen uit Woudenberg gaat 'Lerend netwerk het Boerenambacht' vormen. In Oost-Utrecht gaan vrijwilligers van jong tot oud het uitoefenen van oude landbouwambachten levend houden met gebruik van oude voer- en werktuigen. Dit brengt cultuurhistorie onder de aandacht en betrekt mensen bij landbouw en voedselproductie.

Met de "WindWheeler" kunnen je fietsen zonder te trappen. Ontwikkelaar Frank Stoter uit Amersfoort gaat deze innovatie gebruiken om mensen bewust te maken van duurzame energie door er op een leuke manier kennis mee te maken. Dit project legt ook recreatieve verbindingen tussen de stad Amersfoort en het omliggende buitengebied en de polders.

In Utrecht-Oost is het in 2019 en 2020 nog mogelijk om een LEADER subsidie aan te vragen.

advertentie
advertentie