Afbeelding
Tanja Vlieger

Participatie is maatwerk

11 maart 2019 om 08:20 lokaal

HOUTEN Op 4 maart vond de tweede editie van Kersen & Dadels plaats, een bijeenkomst waarbij met verschillende partijen gepraat werd over integratie van nieuwkomers. Wat is nodig om iedereen aan het werk te krijgen?

door Tanja Vlieger

TOT NU TOE Het begon in 2015, met de vluchtelingenstroom die in de sporthal de Wetering terecht kon. De eerste editie van Kersen & Dadels vond plaats in 2016, de eerste groep statushouders is inmiddels aan het werk. Dr. Michaela Schok was de afgelopen drie jaar werkzaam als participatiecoach bij 'vanHouten&co'. Zij hielp bemiddelen tussen statushouders en werkgevers, en bood begeleiding aan statushouders bij het uitstippelen van een loopbaantraject. Al haar bevindingen zijn gebundeld in het boek 'Nieuw talent in Houten' dat tijdens Kersen & Dadels is gepresenteerd.

BOODSCHAP AAN DEN HAAG Het programma van Kersen & Dadels was zeer divers en de aanwezigen net zo. Beroepskrachten van 'vanHouten&co', vrijwilligers, gemeenteraadsleden, nieuwkomers, Houtense ondernemers, maar ook leden van de Taskforce Werk & Integratie van het Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid. Dit platform was speciaal voor vandaag naar Houten afgereisd om verhalen uit de praktijk te horen.

De aanwezige Houtense politici kregen in het kort van Directeur Generaal Sociale Zekerheid en Integratie dhr. Bernard ter Haar te horen hoe er binnen de Taskforce gedacht wordt over hoe statushouders zo snel mogelijk goed mee kunnen doen. Wethouder Herman Geerdes lichtte toe wat Houten de afgelopen jaren heeft geleerd. ,,De kortste weg naar werk is meestal niet de meest duurzame. Investeren in talenten ontdekken is beter voor de langere termijn." Op de vraag wat Geerdes aan Den Haag zou willen meegeven, legde hij op tafel dat het meer geld kost om duurzame integratie na te streven. ,,Het project kan nu dan wel afgelopen zijn, maar de nieuwkomers zijn nog niet geïntegreerd."

Even later voegde Hans van Well ook iets toe aan deze boodschap. ,,De overheid zou netwerken meer kunnen stimuleren." Uit zijn ervaring als werkgever met een aantal statushouders in dienst, blijkt hoe makkelijk zaken geregeld kunnen worden als ondernemers onderling met elkaar praten. Hans van Well nam deel aan een panel, waar nog twee ervaringsdeskundigen zaten op het gebied van werken met statushouders. Uit onderzoek is gebleken dat statushouders op hun zoektocht naar werk vaak baat hebben bij de aanwezigheid van een 'Nederlandse getuige' of referentie. Handig dus, om als statushouder met zo'n Nederlandse ondernemer de arbeidsmarkt op te stappen.

SAMEN LEVEN Dankzij de muziek van Kamal en Amir, de verhalen van Yohana en Modar, een presentatie van het Arabisch Nederlands Cultuurhuis, het Syrische diner voor alle aanwezigen en de spontane pauzedans van een aantal jongemannen in de foyer, kreeg de avond een Arabisch tintje. Bovendien was er ook tijd om in groepjes in gesprek te gaan, en je aanbevelingen met de hele zaal te delen. Veel gehoorde uitspraken: Participatie is maatwerk en bureaucratische hobbels moeten weggenomen worden. Een andere belangrijke conclusie: participatie is een wederkerig begrip. Niet alleen nieuwkomers hebben hier een taak in, maar de hele samenleving is verantwoordelijk.

advertentie
advertentie