Kaart met uitgangspunten zonnepark Oostromsdijkje
Kaart met uitgangspunten zonnepark Oostromsdijkje Solarcentury

Initiatief zonnepark aan Oostromsdijkje

23 februari 2019 om 15:37 partnercontent

HOUTEN Na het plan voor een zonnepark aan 't Groenedijkje in 't Goy is er nu een initiatief voor een dergelijk plan aan het Oostromsdijkje. Solarcentury wil daar een zonnepark ontwikkelen van circa 16 hectare groot met ongeveer 46.000 zonnepanelen. Na realisatie kan dit park de jaarlijkse stroom leveren bijna 4.000 huishoudens. Op 26 februari a.s. wordt het plan toegelicht in Dorpshuis 'De Ploeg' in 't Goy.

Martin Monkel

KADER IN november 2017 heeft de gemeenteraad ingestemd met het 'uitnodigingskader zonnevelden'. Dat kader geeft aan waar het plaatsen van zonnevelden rond houten kansrijk is een geeft randvoorwaarden als het gaat over omvang en zichtbaarheid. Het gaat tot 2020 om maximaal 100 hectare voor de gehele gemeente met een maximum van 20 hectare per veld. ,,Een zonneveld is een omkeerbare vorm van energieopwekking. Na verwijdering kan de grond weer voor de oorspronkelijke, agrarische, functie worden gebruikt''. Bij het vaststellen van het kader is onder meer afgesproken dat dorpsraden betrokken worden bij de besluitvorming. Punt van aandacht is dat het landschappelijk karakter niet wordt aangetast.

PLAN Jeroen van Mensvoort van Solarcentury geeft aan dat ,,het terrein nabij het Oostromsdijkje een kansrijke locatie is vanwege de verborgen ligging tussen de fruitboomgaarden op ca. 800 meter van de bebouwde kom. Daarnaast liggen er nog een aantal vrijstaande woningen in het buitengebied, waarvan de afstand tot het zonnepark varieert. De locatie ligt niet in een beschermd natuurgebied. De eventuele effecten op de natuur worden zo geminimaliseerd en waar mogelijk zelfs versterkt door het toevoegen van beplanting onder en rondom het beoogde park''.  Van het beschikbare oppervlak wordt 15 hectare effectief gebruikt voor zonnepanelen. Het vermogen van het zonnepark is berekend op ruim 13 Gigawattuur (Gwh), goed voor het verbruik van 3.800 huishoudens.

Een van de uitgangspunten van Solarcentury bij het realiseren van zonneparken is respect voor de lokale gemeenschap en omgeving. Van Mensvoort: ,, Wij zijn reeds in overleg met de bewoners en andere belanghebbenden om te onderzoeken wat voor beide partijen mogelijk en wenselijk is. Dit leidt tot waardevolle aanvullingen, bijvoorbeeld omtrent de ruimtelijke en landschappelijke inpassing van het park. Met dit doel hebben wij ongeveer 300 brieven gestuurd aan de nabijgelegen inwoners (buiten de rondweg)''. Op 26 februari a.s. wordt in het Dorpshuis 'De Ploeg' van 19.00 tot 21.00 uur het plan toegelicht door Solarcentury en is er gelegenheid tot het stellen van vragen.  

PLANNING De aanvraag voor het verkrijgen van de omgevingsvergunning wordt naar verwachting in het 2e kwartaal van 2019 gestart. De gemeente bevestigt dat het initiatief past in het uitnodigingskader. Het bestemmingsplan moet dan voorzien worden van een 'aanhangsel' waarmee het agrarisch gebruik van het terrein voor een bepaalde termijn wordt gewijzigd. Daarmee zal de gemeenteraad van Houten moeten instemmen. Vervolgens wordt in het najaar de SDE+ subsidie aangevraagd (Stimulering Duurzame Energie). Mogelijk dat dan begin 2020 gestart kan worden met de realisatie.

advertentie
advertentie