Ons klimaat

6 februari 2019 om 07:16 Lokaal/Column

Energieneutraal in 2040: dat willen we in Houten. Mooie gedachte, maar hoe doe je dat? De gemeente maakt een klimaatplan. Oké, dan hebben we een kapstok. Dan weten we waar we naar toe moeten. In grote lijnen en op papier. Het zullen mooie woorden zijn, maar wat kunnen we daar in de praktijk mee? Is het niet veel te ingewikkeld, veel te groot?

Het begint bij mezelf

Alle kleine beetjes helpen: dat heb ik mijn moeder vaak horen zeggen. Ik geloof daar in. Dus is het wel tijd om kritisch naar mezelf te kijken. Afval scheiden heb ik altijd al gedaan. Maar ik ben in de loop der jaren steeds meer energie gaan gebruiken. Ons huis is ook nog bepaald niet energieneutraal. Hoe moet dat? Dat hoeven we gelukkig niet allemaal zelf uit te vinden. Met goede adviezen hebben we nu een plan voor ons huis. Daar kunnen we naar toe werken, stap voor stap. We kijken wat we nú kunnen verbeteren. En wat we later doen als we toch iets in of aan ons huis veranderen. Sommige dingen kunnen beter wachten tot het klimaatplan er is.

Heel wat Houtenaren zijn al lang bezig. Dat zijn mensen met kennis van zaken die u en mij willen helpen.

Laatst was ik bij het eerste Energie BespaarCafé. Daar zitten energieambassadeurs, inwoners van Houten die er meer van weten. Hen kunnen we vragen stellen: hoe kan ik besparen zonder comfort kwijt te raken, wat moet ik doen en hoe pak ik het aan?

De energieambassadeurs zijn elke tweede zaterdag van de maand in Schoneveld. Komende zaterdag dus, van 10 tot 14 uur.

Van de gemeente mogen we natuurlijk ook wel wat verwachten. De grote lijn. En hoe kan iedereen meedoen, want de portemonnee spreekt ook mee. We doen het samen: inwoners en gemeente. We kunnen allemaal ons steentje bijdragen. Het begint bij ons zelf.

Willy Boersma

CDA-raadslid

willyboersma@cdahouten.nl

advertentie
advertentie