Veel belangstelling voor de bespreking van het plan Wegwijzer/Den Oord tijdens de RTG van 29 januari.
Veel belangstelling voor de bespreking van het plan Wegwijzer/Den Oord tijdens de RTG van 29 januari. Martin Monkel

Afweging tussen passend en draagvlak

30 januari 2019 om 11:20 partnercontent

HOUTEN Het gaat in het Ronde Tafel Gesprek (RTG) van gisteravond over twee standpunten: de gemeente en Viveste vinden dat het plan past binnen het plangebied, maar daarvoor is onvoldoende draagvlak bij de omwonenden. 'Den Oord Bewoners Belangen' (DOBB) wil graag minder woningen, waarvoor draagvlak is, maar dat past niet in de invulling van de woningbehoefte in Houten. In beide gevallen wordt volgens wethouder Geerdes niet voldaan aan de startnotitie. Reden voor hem om het plan op 12 februari a.s. voor te leggen aan de gemeenteraad: instemmen met het planvoorstel of tegemoetkomen aan de bezwaren van de omwonenden.

Martin Monkel

INSPRAAK Tijdens een RTG verzamelen de raads- en commissieleden zo veel mogelijk informatie over het betreffende onderwerp. Belanghebbenden kunnen inspreken en nemen in principe deel aan de uitwisseling van gegevens over het voorstel. Ria Frowijn en Jaap Doeven geven namens DOBB aan hoe de omwonenden de situatie ervaren en wat hun bezwaren zijn. Frowijn heeft het vooral over het proces (participatie). ,,De scherven liggen op tafel, wij hadden dit niet verwacht. We wilden er iets moois van maken. Samen onderzoeken wat de locatie fysiek kan dragen. Er is niet naar ons geluisterd en het is aan u te beoordelen of er naar de raad geluisterd is''. Zij illustreert dit aan de hand van acht 'waarom-vragen', die op verschillende wijze ingaan op het proces tot nu toe.
Doeven schetst de meer inhoudelijke argumenten (aantal woningen en afmetingen). Hij concludeert: ,,Het plan past niet op deze locatie omdat de beschikbare ruimte simpelweg te klein is en/of niet geschikt is voor deze massa en aantallen. Dat is uit oprechte zorg voor de gevolgen die de realisering van dit ontwerp zal hebben, voor het toekomstige woon- en leefklimaat en de toename van de parkeerdruk in de wijk''.

KADER Aan de voorkant van een gemeentelijk (beleids)proces stelt de gemeenteraad de kaders vast. Het college voert dan uit binnen die vastgestelde kaders. Voor het woonprogramma Nieuwbouw Wegwijzer/Den Oord kent de opdracht in de startnotitie twee belangrijke randvoorwaarden: ,,zoveel mogelijk seniorenwoningen te bouwen binnen de mogelijkheden van de locatie en een zo groot mogelijk draagvlak bij de omwonenden''. Het gaat dus om de match tussen het passend maken en het realiseren van draagvlak. Dat 'voldoende draagvlak' een moeilijk meetbaar begrip is leert de praktijk inmiddels wel. Als er dan ook geen 'neutrale' toets voorhanden is om de mogelijkheden van de locatie te meten, dan is de impasse over dit plan verklaarbaar.
,,Op het moment dat wij vinden dat het past, dan kiezen we voor de hoogte van het aantal woningen" aldus wethouder Geerdes. ,,Maar stuur het college nooit meer met zo'n opdracht op pad''. Mevrouw Dubbink (PvdA) merkt op dat de klankbordgroep is gevraagd of het helpt als de aantallen in de (oorspronkelijke) startnotitie worden losgelaten. ,,Ja, dat zou helpen'' was toentertijd het antwoord, wat heeft geleid tot het aanpassen van de notitie op 14 februari 2017. Mevrouw Frowijn reageert dat ,,de beleving ervan toch verschillend is''.

RTG Uit de vragen van de raads- en commissieleden blijkt dat men de voorkeur geeft aan een 'minnelijke oplossing'. ,,We moeten er alles aan doen om hier uit te komen'' en  ''We moeten zoeken naar een beter alternatief''. Er wordt ook afgetast waar mogelijk nog ruimte ligt om tot een vergelijk te komen. Geerdes: ,,Ik kan met de bewoners overleggen over een alternatief, maar dan zal de raad mij toch een andere opdracht moeten geven''. Het wordt voor de raadsleden op 12 februari a.s. dus een principiële keuze met de startnotitie als 'passende' leidraad.  

advertentie
advertentie