Afbeelding
Annette Stolk-de Vries

Dolfijntherapie voor Morris

17 januari 2019 om 07:31 lokaal

HOUTEN Morris (8) is een vrolijk ventje. Hij is meervoudig gehandicapt. Hij kan niet praten, is niet zindelijk, heeft epilepsie, is autistisch, loopt zeer moeizaam en hij heeft de geestelijke ontwikkeling van een kind van 1 jaar. Dolfijntherapie op Curaçao laat bij kinderen als Morris resultaten zien. Stichting Morris is in het leven geroepen om voor Morris deze therapie mogelijk te maken.

door Annette Stolk – de Vries

De oorzaak van de handicaps van Morris is nooit achterhaald. Wel is duidelijk dat hij een chromosoomafwijking heeft. De ontwikkelingsachterstand werd duidelijk toen Morris nog een baby was. In de loop van de jaren heeft hij zich nauwelijks ontwikkeld. Met de dolfijntherapie krijgt zijn ontwikkeling hopelijk een boost.

SAMENGESTELD GEZIN De relatie tussen de ouders van Morris is vijf jaar geleden gestrand. Morris woont bij zijn moeder Femke en 'bonuspapa' Marco en de drieling Stan, Tycho en Lars (14) in Maria Hoop. Overdag gaat hij naar een zorginstelling. Om de twee weken is Morris bij zijn vader Jeroen en 'bonusmama' Renée in Houten. Samen hebben zij nog een zoon Mick(3). Renée is bovendien in blijde verwachting.

DOLFIJNTHERAPIE " Bewezen is dat de dolfijntherapie op Curaçao effect heeft", vertelt Jeroen. "Soms leren kinderen bepaalde woorden te zeggen, anderen worden zindelijk." Kleine verbeteringen kunnen een wereld van verschil maken. De therapie is maatwerk. Renée: "Communicatie met Morris zal het belangrijkste onderwerp zijn. Het is namelijk zijn grootste frustratie dat wij niet begrijpen wat hij bedoelt. Dan wordt hij verdrietig."

MET ELKAAR Belangrijk is voor Morris dat iedereen hem op dezelfde manier benadert. Dat is de reden waarom het hele gezin, 10 personen sterk, met hem meegaat naar Curaçao. Jeroen: "De therapie is zeer intensief. Twee weken lang een paar uur per dag. Een multidisciplinair team begeleidt Morris en ons gedurende die weken. Hierbij moet je denken aan psychotherapeuten, logopedisten, fysiotherapeuten en een dolfijntrainer." Ouders en de broers worden nauw betrokken bij de therapie en de resultaten. Daarom wordt geadviseerd het traject met elkaar te doen.

STICHTING Om dit alles mogelijk te maken is Stichting Morris opgericht met als doel geld in te zamelen. Enkele tienduizenden euro's zijn nodig. Het geld wordt besteed aan kosten voor therapie, vlieg-en verblijfkosten. Ruim een derde van het beoogde bedrag is binnen. Vele initiatieven staan nog op de planning. In februari is er een feest in Hoofddorp met artiesten die hebben meegedaan met de Voice of Holland, in maart is er in Houten een pubquiz, in mei een benefietdiner in Utrecht en in september een geweldig concert met een rockband in de Slinger. Op de website www.stichtingmorris.nl staat alle relevante informatie. Ook is daarop te lezen hoe u kunt doneren. Morris en zijn gezin zijn ook te volgen op facebook www.Facebook.com/stichtingmorris. Morris vertrekt in februari 2020 naar Curaçao.

advertentie
advertentie