Denk mee over afval verminderen

30 december 2018 om 07:30 lokaal

HOUTEN De in Houten woonachtige Enith de Putter probeert haar huishouden zo milieuvriendelijk te organiseren. Dat lukt aardig, al heeft ze bepaalde zaken niet zelf in de hand. Ze heeft een lichamelijke beperking en is daardoor voor de persoonlijke verzorging afhankelijk van zorgverleners. En die verzorgers zijn door allerlei voorschriften rond hygiëne gebonden aan bijvoorbeeld het gebruik van niet recyclebare handschoenen die steeds moeten worden weggegooid. Zou dat niet anders kunnen?

Mirjam Tielen

Gelukkig zijn er genoeg mogelijkheden om het eigen huishouden zo afval-loos mogelijk te voeren. Sinds er in Houten gescheiden wordt in vier afvalstromen ziet iedereen wel waar de grootste afvalstromen in een huishouden zitten: naast het groenafval is dat vaak het plastic met daarbij ook de drinkpakken en blik.

WINKELEN ZONDER VERPAKKINGEN Enith wilde daar echt vanaf en nam een drastische stap. Eens in de zoveel tijd reist ze, bepakt en bezakt met tassen met flessen, potten en bakjes naar Amersfoort. Daar is namelijk een winkel die heel veel voedings- en schoonmaakmiddelen zonder verpakking levert. Je neemt je eigen potjes e.d. mee en vult die met de gewenste zaken, voeding zowel als schoonmaakspullen.

De Nieuwe Graanschuur in de Bloemendalsestraat in Amersfoort is een van de weinige winkels in Nederland waar je op deze manier je inkopen kunt doen. Je kunt het zo gek niet bedenken of het kan daar zonder verpakking geleverd worden: naast granen, bonen, schoonmaakmiddelen, noten, oliën en azijn, thee en koffie, kun je ook koekjes e.d. in meegenomen zakjes doen. Er is een ingenieus systeem ontwikkeld waarbij bruto en tarra gewicht prima uit elkaar worden gehouden zodat je op die manier dus alleen voor het netto gewicht betaalt van de producten die je wilt kopen.

EXTRA WERK Eén van de drijvende krachten in de winkel, Abel, meldt desgevraagd dat deze manier van verkoop voor de winkelier wel extra werk betekent. De bevoorrading vraagt iets meer dan een schap volplempen met bijvoorbeeld zakken rijst. Regelmatig moeten de met een handige aftap uitgeruste voorraadpakken of -potten bijgevuld worden uit de bulkverpakkingen, zodat de klant steeds kan blijven afnemen. Daar staat tegenover dat de inkoop van grote balen en emmers voordeliger is dan de inkoop van verpakte producten. En omdat de winkel iets meer marge op de verkoop aanhoudt, is het resultaat ook financieel aantrekkelijk voor beide partijen.

De flessen en potten van Enith worden gevuld met afwasmiddel, toiletreiniger, tarwemeel, rijst, boekweit, bonen, diverse zuidvruchten, noten enz.. Als je bedenkt dat je dit in een 'normale' supermarkt zou kopen, dan besef je dat dan een aardig aantal flessen, zakjes en pakjes mee koopt. En wat doen je met die verpakkingen als je thuiskomt? Precies, het is afval. Om dat afval te vermijden en naar zo'n speciale winkel te gaan, daar moet je wel wat voor over hebben…. en dat heeft Enith.

DENK MEE Ze wil nog meer; want wat zou het mooi zijn als er in Houten een groep mensen samen meer mogelijkheden voor afval vermindering zou onderzoeken. Er moet toch meer te bedenken zijn om tot afval vermindering te komen.

De oproep is hierbij dan ook: Gezocht: een groepje mensen om samen met Enith mee te denken over acties om tot minder afval te komen. Want wat aan afval voorkómen kan worden, hoeft ook niet te worden verwerkt of verbrand. Pure winst voor het milieu.

Meld je aan via info@dfhouten.nl

advertentie
advertentie