Afbeelding
Martin Monkel

Onvoldoende participatie bij plannen

29 december 2018 om 07:30 lokaal

HOUTEN 'Den Oord Bewoners Belangen' (DOBB concludeert in een notitie van 11 december jl. dat er onvoldoende draagvlag bestaat voor de plannen van de gemeente over de herinrichting van Wegwijzer/Den Oord. Tevens is DOBB van mening dat het participatieproces is gefrustreerd omdat ,,onvoldoende vrijheid is gecreëerd om gezamenlijk tot een oplossing te komen''. DOBB benadrukt dat ,,het benodigde draagvlak kan worden verkregen wanneer tot een vermindering van het aantal woningen wordt besloten''.

Martin Monkel

In de raad van 14 februari 2017 is de startnotitie voor de nieuwbouw Wegwijzer/Den Oord besproken. Onderdeel daarvan was dat de uitgangspunten zijn gewijzigd: het aandeel seniorenwoningen wordt aangepast naar 100% en, omdat seniorenwoningen appartementen zijn, kan het aantal woningen verhoogd worden naar een bandbreedte van 60-70 woningen. Tijdens de raadsvergadering wordt een amendement aangenomen waarbij ,,het maximaal aantal woningen, waarvoor de locatie zich leent, in het ontwikkelingstraject samen met belanghebbenden nader wordt verkend''. De raad besluit dat het gesprek met de buurt opnieuw moet worden aangegaan. In oktober 2018 wordt een nieuw stedenbouwkundig schetsontwerp gepresenteerd met op het terrein 22 koopwoningen en 26 huurwoningen. Dit moet er toe leiden dat er een gedragen besluit wordt genomen.

DRAAGVLAK Voor aanvang van de raadsvergadering op 14 februari 2017 dienen omwonenden een petitie in met ruim 300 handtekeningen. Daarin constateren zij dat de inspraakprocedure niet correct is verlopen. Toenmalig wethouder Van Liere erkent op vragen uit de oppositie dat ,,hij steken heeft laten vallen in de communicatie met de buurt''. Tevens wordt in de petitie de gemeenteraad verzocht het minimum van 60 appartementen en de eis van 100% bebouwing voor ouderen te laten vallen. In het verlengde daarvan stelt de gemeente een mediator aan om een participatieproces te starten dat moet leiden tot 'gedragen uitgangspunten'.

In de periode daarna vinden onder leiding van de mediator verschillende overleggen plaats met afgevaardigden van de gemeente, Viveste en DOBB. In een notitie over de herinrichting Wegwijzer/Den Oord constateert de belangengroep nu dat het stedenbouwkundige plan onvoldoende draagvlak en vertrouwen heeft binnen de bewonersgroep. In de afweging van het plan is de DOBB van mening dat de gebouwen te hoog zijn, in ieder geval hoger dan de voormalige sporthal. ,,Dit stuit op zeer groot verzet onder de bewoners''. Door de voorgestelde ligging van de gebouwen verwachten omwonenden ernstige geluidhinder en inkijk vanuit het nieuwe complex.

Verder wordt gemeld dat ,,de omwonenden ronduit teleurgesteld zijn over de wijze waarop de gemeente het participatieproces heeft ingevuld. ,,DOBB stelt vast dat de gemeente en Viveste, zonder onderbouwing of steekhoudende argumenten, geen concessies hebben gedaan''. Ook geeft de DOBB aan dat lopende het overleg 'harde eisen' op tafel kwamen over bv. het aantal appartementen in de sociale woningbouw.

BESLUIT Als er geen draagvlak wordt gevonden voor de herinrichting van de Wegwijzer/Den Oord zal de gemeenteraad de knoop moeten doorhakken.

advertentie
advertentie