Kunnen we zonder windmolens?

22 december 2018 om 08:47 lokaal Deel je nieuws

Feit is dat weinig mensen zitten te wachten op een windmolen in hun achtertuin: ze maken geluid, veroorzaken slagschaduw en worden gezien als horizonvervuiling.

 

Feit is ook dat uit het laatste IPPC (United Nations Intergovernmental Panel on Climate Change) rapport blijkt dat de noodzaak om klimaatmaatregelen te versnellen alleen maar is toegenomen.

 

Feit is ook dat een belangrijk deel van deze klimaatopgave op lokaal- en regionaal niveau ligt. Gemeenten hebben hierin dus een belangrijke verantwoordelijkheid. Als we in 2040 in Houten energieneutraal willen zijn, moeten we ons inzetten voor duurzame energieopwekking, energiebesparing én een circulaire economie. We hebben hiervoor een flinke inhaalslag te maken. We moeten versnellen en vooral niet vertragen met het ondernemen van duurzame acties.

 

In de ingezonden brief ‘Windmolens’ in het Groentje-Houtens Nieuws van 19 december 2018 suggereert Arnold Biesheuvel af te zien van een tweede windpark in Houten en ‘op andere manieren een bijdrage leveren aan de klimaatproblematiek’, zoals het isoleren van onze woningvoorraad, plaatsen van warmtepompen, zonnepanelen etc.

 

Helaas meneer Biesheuvel, feit is dat uit verschillende doorberekeningen blijkt dat we niet de luxe hebben om te kiezen tussen óf duurzame energieopwekking, óf energiebesparing, óf circulaire economie.

 

Het is alle hens aan dek om het doel van een energieneutraal Houten te behalen. En ja, dat zal ook soms pijn doen. En ja, dat is ook de enige manier om op een verantwoorde manier met onze aarde om te gaan. Laten we niet suggereren dat de ene maatregel wel zonder de andere kan. Dit is valse hoop geven aan de inwoners van Houten en leidt juist tot verdeeldheid. Laten we eendrachtig samen onze schouders eronder zetten voor een energieneutraal Houten, voor alle inwoners van Houten nu en in de toekomst!

 

Marjan Boonzaaijer

D66 Houten

 

advertentie
advertentie