De plannen voor de Houtense moskee
De plannen voor de Houtense moskee Stichting Islamitisch Cultureel Centrum

Volgende stap voor moskee

20 december 2018 om 12:47 lokaal

HOUTEN De volgende stap op weg naar de Houtense moskee is afgelopen weken gezet. De Stichting Islamitisch Cultureel Centrum Houten wil een moskee bouwen op de in maart 2018 aangekochte kavel. Deze kavel telt 2000 m2 en ligt aan de Handboog, tussen haar buren, Nederlands Gereformeerde Kerk de Lichtboog, het Hospice Houten en de Berg en Boschschool. De islamitische stichting ziet over 5 tot 7 jaar een moskee op deze plek gerealiseerd. Omdat de gemeenschap nu al behoefte heeft aan een eigen gebeds- en bezinningsruimte komt er een een voorlopig onderdak in de vorm van geschakelde mobiele units. De voorbereidingen hiervoor zijn gestart.

door Rina Knopper

DONATIES Woordvoerder van de stichting, Ahmed Haji zegt hierover het volgende; ,,Toen wij twee jaar geleden aanklopten bij de gemeente, gaf deze aan binnen de rondweg geen plek te hebben voor een moskee, maar kwam met het voorstel om daar op die kavel een start te maken met onze plannen. De afbetaling van de kavel verloopt voorspoedig. Wij zamelen geld in bij andere (buur)moskeeën, onze website heeft ook een doneer-functie en via social media kan men ook doneren. Het geld 'druppelt' binnen. Op deze manier zijn wij nog jaren bezig om voldoende te verzamelen voor een moskee zoals wij voor ogen hebben. Wij maken een nadrukkelijke keuze om in te zamelen vanuit Nederland. Aan de ene kant is dit goed voor de gemeenschapszin en de saamhorigheid van de Houtense islamitische gemeenschap. Samen bouwen schept immers een band met elkaar. Anderzijds willen wij geen giften vanuit het midden Oosten waarbij vaak de regel opgaat: Wie betaalt bepaalt."

MOSKEE-LEDEN Er wonen 2200 moslims in Houten. De stichting kent geen leden, Haji noemt het liever 'moskee-leden'. ,,Dat zijn de mensen die nu contributie betalen en straks naar de moskee komen. Dat aantal is momenteel 65. Een observatie van de moskee en het bezoek hiervan in Zeist, levert een ruwe inschatting op dat de komende jaren 100 tot 150 moslims naar de Houtense moskee komen. In het bouwplan is rekening gehouden met een bebouwing van 500 tot 600 m2 van de kavel. Hoe lang het duurt voordat het bestuur het benodigde bedrag voor de moskee bij elkaar heeft weet niemand. In Leidsche Rijn bijvoorbeeld, duurde dit maar 4 jaar terwijl dit in Rhenen maar liefst 20 jaar duurde." Verder zegt hij; ,,Met de relatief hoog opgeleide moslimgemeenschap, het creatieve bestuur, social media en de goede inzet hopen wij dat wij over 5 jaar zover zijn om aan definitieve bouw te gaan denken."

UNITS ,,Tot die tijd hebben wij als gemeenschap behoefte om samen te komen in de moskee en onze relatie met onze schepper te verbeteren. Wij willen verbroedering en verbinding met onze (Houtense) medemens". De oplossing hiervoor is gevonden in het plaatsen van de units. Er komt aansluiting op de netwerken en er worden betonnen platen gelegd. Dan vindt er een interne verbouwing plaats om de units op elkaar aan te sluiten en benodigde ruimtes te creëren. Al met al is de ruimte tegen de zomer van 2019 klaar en zijn de deuren open om te komen kijken, iedereen is van harte welkom. Met de buren is er al een hartelijke kennismaking geweest."

advertentie
advertentie