Afbeelding
Tanja Vlieger

Bijzondere kerstmiddag

19 december 2018 om 11:20 lokaal

HOUTEN Niet voor iedereen is Kerst vanzelfsprekend een fijne tijd. Diegenen die wel wat extra hulp of warmte kunnen gebruiken worden op zondagmiddag 23 december in het zonnetje gezet. Voor de zesde keer op rij wordt in het weekend voor Kerst deze gezellige kerstmiddag georganiseerd voor een bijzondere groep Houtenaren. Het initiatief is ontstaan vanuit de gedachte een soort huiskamer van de stad te creëren. Met als doel kunst en cultuur voor iedereen toegankelijk te laten zijn, en dat vooral rond Kerst.

door Tanja Vlieger

VIP-LIJST Er zijn mensen voor wie Kerst niet vanzelfsprekend een fijne periode is. Misschien zijn ze eenzaam, of op leeftijd en missen ze hun dierbaren die er niet meer zijn. Misschien hebben ze een beperking. Bea Nederhoff van Aan de Slinger vertelt: ,,Samen met instanties zoals Lister, Haltna Huis, KrachtFabriek, 'vanHouten&Co' en dit jaar voor het eerste de PlusBus, stellen we een VIP-lijst samen. Honderdelf mensen die deze middag wel als opkikkertje kunnen gebruiken, worden voor deze middag uitgenodigd."

Georgette Goené helpt namens de KrachtFabriek met het samenstellen van de lijst. Ze is die middag ook zelf van de partij. Wat voor haar echt een pluspunt is van het evenement, is het tijdstip. 's Avonds gaat zij er nou eenmaal nooit op uit vanwege weinig energie, dat dit 's middags is, komt haar heel goed uit.

VRIJWILLIGERS Een vijftiental vrijwilligers helpt deze middag tot een groot succes te maken. Mariëtte Woudenberg, vrijwilliger vanaf het eerste uur, houdt van de feestelijke sfeer die er altijd is. Vooral de inloop en de pauze zijn heel gezellig. Mensen maken een praatje met elkaar, er is oprecht contact. Mariëtte: ,,Het is heel waardevol vrijwilligerswerk. Je krijgt er veel voor terug, je kunt je echt opladen aan al die warme contacten."

Voor veel genodigden zijn die contactmomenten misschien nog wel het mooist van de hele dag. Nog los van het leuke programma in de theaterzaal, vooraf en tijdens de pauze word je echt gezien.

VOOR IEDEREEN Honderdelf VIPS zijn er uitgenodigd voor de middag, daarmee is de zaal nog lang niet vol. Daarom is iedereen die van film en muziek houdt uitgenodigd voor deze middag. Een kaartje voor het programma van de hele middag kost slechts 7,50 en is verkrijgbaar via www.aandeslinger.nl

INLOOP Vanaf 13:30 is het theater geopend, met sfeervol close harmony gezang van Priscilla & the Daltons in de foyer. Vijf mannen uit Houten zingen meerstemmig a capella. Om 14:00 uur begint het programma in de theaterzaal, wat officieel geopend wordt door burgemeester De Jong.

AYSO De op hoog niveau musicerende Amsterdam Youth Symphony Orchestra (AYSO) is al meerdere keren op deze kerstmiddag geweest. Het 75 jongeren tellende orkest komt altijd met de trein. Indrukwekkend om te zien hoe de 14- tot 19-jarigen met al hun instrumenten, hun hele hebben en houwen, aankomen in Houten en in optocht naar het theater lopen. Het orkest staat onder leiding van Peter Veenhuizen. Femke Halsema, burgemeester van Amsterdam, is sinds 2018 beschermvrouwe van het orkest.

Dit jaar spelen ze het concert 'De Tovenaarsleerling'. Het verhaal van de tovenaarsleerling werd in 1797 geschreven door Goethe en werd precies honderd jaar later bewerkt door Paul Dukas tot een symfonie. Tijdens het concert in Aan de Slinger kruipt Gerard Poot in de rol van de tovenaar die op zoek gaat naar een leerling. Hij laat een aantal kinderen tover-tests doen en wie het er het beste van afbrengt, mag als leerling aan de slag. Maar dan blijkt toveren misschien toch niet zo eenvoudig te zijn als het lijkt...

FILM Na de pauze wordt de feelgoodfilm 'Mama Mia' vertoond. Deze film uit 2008 met Pierce Brosnan en Meryl Streep in de hoofdrol vertelt een liefdesverhaal ondersteunt door een twntigtal ABBA-liedjes. Er mag meegezongen worden!


De film is rond 17:10 uur afgelopen. Ter afsluiting krijgt iedere VIP een goodiebag mee, de inhoud wordt gesponsord door het Houtense bedrijfsleven.

Neem jij op zondag 23 december ook plaats in één van deze pluchen stoelen? Bea Nederhoff, Georgette Goené en Mariëtte Woudenberg (vlnr) hebben er alvast zin in.
advertentie
advertentie