Afbeelding
Annette Stolk-de Vries

Scholenbende actief

19 december 2018 om 15:19 lokaal

Leerlingen Aventurijn onderzoeken schoolgebouwen

HOUTEN Twaalf leerlingen van drie basisscholen, waaronder de Aventurijn uit Houten, hebben op 11 en 12 december jl. hun schoolgebouwen onderzocht. Doel van deze 'Scholenbende' is om de pluspunten van hun schoolgebouw te benoemen en te kijken welke verbeteringen er gewenst zijn.

Annette Stolk – de Vries

De Scholenbende is een initiatief van vastgoedexpert HEVO uit 's Hertogenbosch. Zij hebben een ruime ervaring in onderwijshuisvesting. Johanna Scherer, adviseur bij HEVO: "De belangrijkste gebruikers, de leerlingen wordt niets gevraagd, daar willen we verandering in aanbrengen."

RONDLEIDING Gewapend met een vragenlijst en een GoPro lopen Mitch Oltmans (12), Wout Honings (10), Julian Sturkenboom (11) en Livanne de Bruyn (10), leerlingen van basisschool Aventurijn in Houten, enthousiast door hun schoolgebouw. Trots laten ze leerlingen van De Spaaihoeve uit Eindhoven en van De Verwondering uit Nijmegen hun schoolgebouw zien. Zoals deze leerlingen dat een dag eerder bij hun hebben gedaan.

LEERLINGENRAAD Mitch, Wout, Julian en Livanne zaten in de leerlingenraad van de Aventurijn toen dit onderwerp aan de orde kwam. Nu is het eindelijk zover dat de vraag, hoe hun school nog leuker en fijner kan worden, concreet wordt beantwoord.

VERBETERPUNTEN Vragen als: 'Wat zou jouw lievelingsplek zijn en waarom?' of 'Wat vind je van het licht in de school?' komen aan de orde. Onderaan de vragenlijst is de mogelijkheid met tips aan te geven welke verbeterpunten het nog prettiger maakt les te krijgen op school.

DIEREN Spontaan worden meningen gedeeld en de scholen met elkaar vergeleken. Op de vraag: 'Wat mis je in deze school als je het vergelijkt met je eigen school?' antwoordt Julian: "Op één van de scholen hebben ze dieren om te verzorgen. Ik zou willen dat onze school dat ook heeft." En verder gaat het weer, naar de Engelse hoek, het schoolplein, de doorkijk bij groep drie en vier, de podiumtrap waar ook optredens kunnen plaatsvinden et cetera.

PRESENTATIE 's Middags presenteren alle deelnemende leerlingen hun ideale school aan de directeur van HEVO. Meest opvallende conclusies zijn dat: leerlingen graag dieren op school willen, er goed licht moet zijn en niet teveel kleurgebruik, een chillplek wel heel erg fijn is evenals een stilteruimte waar je geconcentreerd kunt werken.

Directeur Marja In der Maur van basisschool Aventurijn: "De kinderen hebben genoten van twee toffe dagen. We gaan kijken wat we met de ideeën van de leerlingen kunnen doen om het schoolgebouw nog beter op hun behoeften af te stemmen."

advertentie
advertentie